Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Mener statsråden at dagens saksbehandlingstid i saker om utlegg og gjeldsordning er akseptabel; hva mener statsråden er årsaken til den lange saksbehandlingstiden mange steder i Norge; hvilke strakstiltak vil statsråden iverksette for å bedre situasjonen; hvilke endringer i dagens gjeldsordning mener statsråden må gjøres og når vil regjeringen legge frem forslag til ny gjeldsordningslov?
Begrunnelse
Barne- og familiedepartementet har siden 2019 jobbet med endringer i gjeldsordningsloven. I august 2020 skrev departementet på sine nettsider at de tok sikte på å sende et lovforslag på offentlig høring i løpet av 2020. Fortsatt er det ikke fremlagt et forslag fra regjeringen. Finans Norge sendte i januar 2021 et brev til regjeringen, der de ga uttrykk for at arbeidet med revidering av gjeldsordningsloven bør forseres. Fra tidligere av har bl.a. Forbrukerrådet kommet med en rekke forslag til endringer i gjeldsordningsloven. I forbindelsen med koronapandemien er problemer for mange med gjeld og inkassoproblemer forsterket, noen som ytterligere øker behovet for at arbeidet med gjeldsordningsloven forseres.
11. februar i år sendte Sivilombudsmannen brev til Politidirektoratet der de ber direktoratet svare på spørsmål om saksbehandlingstiden i saker om utlegg og i gjeldsordningssaker. Bakgrunnen er at det er avdekket flere saker om gjeldsordning ligget ubehandlet hos namsfogdene i over ett år. Sivilombudsmannen skriver i sitt brev at «På bakgrunn av de mottatte klagene har ombudsmannen av eget tiltak besluttet å ta opp spørsmål om saksbehandlingstiden i disse sakene med Politidirektoratet, jf. sivilombudsmannsloven § 5.» Sivilombudsmannen viser til å ha mottatt klager på namsfogdene i Oslo, Asker og Bærum, Bergen, Tønsberg, Arendal og Froland, Finnsnes og Stavanger-Sandnes. I tillegg vises i brevet til at saksbehandlingstiden i slike saker også har vært omtalt i Politiforum og annen media.
I brevet vises videre til at Namsfogden i brev 22. juli 2020 svarte at «den lange saksbehandlingstiden i hovedsak skyldtes at namsfogden over mange år hadde hatt betydelig saksvekst uten at dette var kompensert gjennom økede bevilginger. Videre skrev namsfogden at kontoret over flere år hadde fått kutt i bevilgningene gjennom blant annet «ABE (vår merknad: effektiviserings- og avbyråkratiseringsreformen), politireformen, andel av sentrale IKT tiltak, digitaliseringskutt, mv». Det ble også vist til at det hadde vært stigende sakstall gjennom ca. 13 år og at kontoret sist fikk et ressursmessig løft i forbindelse med finanskrisen i 2009.»