Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1082 (2020-2021)
Innlevert: 26.01.2021
Sendt: 27.01.2021
Besvart: 02.02.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Pandemisituasjonen gjør at flere personer med ulike oppholdstillatelser helt eller delvis har mistet inntekten sin. For personer som søker om familiegjenforening vil dette ha store konsekvenser fordi de da ikke lenger oppfyller kravet til tidligere og/eller framtidig inntekt. Det kan skyldes både størrelsen på beløp og hva slags ytelser som mottas.
Vil regjeringen vurdere mulige unntak som følge av pandemien slik at de som i en normalsituasjon hadde oppfylt vilkårene til familiegjenforening nå kan få familiegjenforening?

Begrunnelse

Mange har jobbet knallhardt i flere år for å oppfylle kravet, men krisen ødelegger altså muligheten deres for å bli gjenforent med sine familiemedlemmer. Dette er forhold helt utenfor deres kontroll og det burde derfor være mulig å gjøre unntak for underholdskravet i den situasjonen vi står oppe i.
Følgende står på UDI sine hjemmesider:
Når det gjelder kravet til inntekten referansepersonen har hatt i fjor (året før du søker og frem til vi fatter vedtak), regnes dagpenger som inntekt.
Når det gjelder kravet til inntekten referansepersonen har nå, og som det er sannsynlig at hun/han har i minst et år framover (framtidig inntekt), så regnes ikke dagpenger som inntekt.
Når det gjelder kravet til at referansepersonen ikke kan ha fått økonomisk sosialhjelp fra NAV, så har det ikke noe å si at han/hun har fått dagpenger. Dagpenger er ikke sosialhjelp.
Vi gjør ikke unntak fra kravene til inntekt selv om inntektstapet er forårsaket av tiltakene knyttet til utbruddet av Covid-19. Dette gjelder selv om søknaden ble levert inn før utbruddet av Covid-19.
Hvis referansepersonen ikke lenger har inntekt, er kravene til inntekt ikke oppfylt. Det er viktig at du ettersender oppdatert informasjon om inntekt hvis referansepersonen finner en ny jobb.
Vi vil på vanlig måte, i henhold til regelverket, vurdere om det er sterke menneskelige hensyn i saken som gjør at vi kan gjøre unntak fra kravene til inntekt.
For søknader om fornyelse vil vi gjøre en konkret vurdering av om det vil få konsekvenser for tillatelsen i tilfellene der det viser seg at kravet til fremtidig inntekt ikke har vært oppfylt i perioden tillatelsen var gitt for.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Underholdskravet ved søknad om familieinnvandring innebærer at familiemedlemmet som bor i Norge («referansepersonen») må oppfylle krav til både tidligere og fremtidig inntekt. I tillegg stilles det krav om at referansepersonen ikke har mottatt økonomisk stønad etter sosialtjenesteloven de siste tolv månedene før tillatelsen gis. Dagpenger kan medregnes som tidligere inntekt, men ikke som fremtidig inntekt. Dersom man tidligere har mottatt dagpenger under koronapandemien, men nå er tilbake i jobb med vanlig lønnsinntekt og inntekten hele tiden har vært tilstrekkelig høy, vil man derfor kunne oppfylle underholdskravet. Det kan gjøres unntak fra underholdskravet dersom særlig sterke menneskelige hensyn tilsier det.
Det er usikkert hvor lenge dagens situasjon med permitteringer og tapt arbeidsinntekt som følge av covid-19-pandemien vil kunne vare, og hvilke konsekvenser det på sikt vil ha for søknader om familieinnvandring. Adgangen til familieinnvandring er av stor velferdsmessig betydning, og det kan oppleves som inngripende at søknaden avslås som følge av at underholdskravet ikke lenger er oppfylt, når årsaken er utbruddet av covid-19. På den annen side må eventuelle unntak vurderes opp mot de samfunnsmessige omkostningene det vil ha dersom mange av referansepersonene ikke kommer tilbake i arbeid etter pandemien, og familiene må forsørges av det offentlige.
Vi har ingen forsikring om at alle referansepersonene som er permittert eller har mistet inntekten sin under pandemien vil komme tilbake i jobb. Det vil ha negative konsekvenser både samfunnsøkonomisk og integreringsmessig dersom personer som blir stående varig utenfor arbeidslivet får hente familiemedlemmer til Norge. På denne bakgrunn har regjeringen valgt ikke å gjøre unntak fra underholdskravet for personer som er permittert eller har mistet inntekten sin under pandemien.