Skriftlig spørsmål fra Per Olaf Lundteigen (Sp) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:998 (2020-2021)
Innlevert: 19.01.2021
Sendt: 19.01.2021
Besvart: 27.01.2021 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Spørsmål

Per Olaf Lundteigen (Sp): Kan statsråden be arbeidstilsynet endre praksis slik at lønnsopplysninger i fag som har allmenngjort tariffavtale fremkommer sammen med stillingstittel ved krav om innsyn, samtidig som personopplysninger ikke oppgis?

Begrunnelse

Ved yrker som har allmenngjort tariffavtale har arbeidstilsynet et ansvar for å påse at arbeidsgiver følger forpliktelsene i allmenngjort tariffavtale.
Arbeidstilsynets praksis er at dersom lønna er under avtalens minste krav oppgis den ikke ved krav om innsyn. Sivilombudsmannen har i sak fra Trøndelag uttalt at slik lønn kan oppgis dersom navn og personalia utelates.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Jeg forstår at spørsmålet har sammenheng med en konkret sak for Sivilombudsmannen om innsyn i lønnsopplysninger i forbindelse med Arbeidstilsynets tilsyn.
Offentleglova og forvaltningsloven setter noen begrensninger for hvilke opplysninger forvaltningen kan gi innsyn i. Det kan blant annet ikke gis innsyn i opplysninger om "noens personlige forhold". Opplysninger om lønn for arbeidstakere i privat sektor, og som ikke sammenfaller med offentlig kjente tariffsatser, regnes i denne sammenheng som "personlige forhold". I saken som Sivilombudsmannen nylig hadde til behandling, ble derfor lønnsopplysningene sladdet før det bli gitt innsyn. Jeg registrerer at ombudsmannen ikke finner grunn til å kritisere dette, og uttaler at Direktoratet for arbeidstilsynet har tatt utgangspunkt i en riktig forståelse av reglene som gjelder for innsyn.
Som også Sivilombudsmannen viser til, er imidlertid loven ikke til hinder for at lønnsopplysninger gis ut dersom individualiserende kjennetegn som for eksempel navn skjermes, og slik at det ikke er mulig å koble disse opplysningene til personen det gjelder.
Arbeidstilsynet opplyser at de fremover, ved krav om innsyn i "allmenngjort lønn" vil skjerme navn og ev. andre opplysninger om personlige forhold, slik at selve lønnsopplysningene kan gis ut. I noen tilfeller er det imidlertid ikke mulig for Arbeidstilsynet å gjøre dette, uten at opplysningene kan kobles til personen(e) det gjelder. I slike tilfeller plikter Arbeidstilsynet å unnta lønnsopplysningene fra innsyn.
For øvrig kan jeg opplyse om at departementet arbeider med et lovforslag som skal styrke Arbeidstilsynets hjemmelsgrunnlag for å håndheve at allmenngjort lønn faktisk blir betalt til arbeidstakerne.