Mona Fagerås (SV): Mener ministeren at det kan tyde på at det er en systematisk utestengelse av muligheten til å ta høyere utdanning i Iran på grunnlag av sin tro, hva mener ministeren i så fall om dette og hva kan og vil Norge gjøre Norge for å motvirke brudd på menneskerettighetene i Iran?
Begrunnelse
Angående menneskerettighetssituasjonen til bahá'íene Iran.
Tidligere i høst ble undertegnede gjort kjent med at 19 unge bahá'íer er blitt utvist og nektet høyere utdanning kun på grunnlag av sin tro. Det er i hvert fall stor grunn til å tro at dette er motivet for at akkurat disse 19 studentene ikke har fått godkjent sine søknader om å få ta høyere utdanning i Iran. I et statlig dokument underskrevet av Ali Khameini fra 1991 kommer det frem at alle studenter som identifiseres som bahá'í skal utvises og forhindres fra å ta høyere utdanning. Dette dokumenteres også til i Landinfos uavhenige rapport om bahá'íenes situasjon.
I søknad om opptak til høyere utdanning må alle studenter i Iran gjennomføre en opptaksprøve. Selv om studentene har bestått denne får de avslag dersom tro eller livssyn utenom Islam, Kristendom, Jødedom og Zoroaster blir kjent. Søknaden blir stemplet som "ufullstendig" og søkeren får avslag. Jeg mener dette kan tyde på at dette er en systematisk utestengelse fra høyere utdanning på grunn av livssyn. De 19 studentene er blitt del av er sørgelig statistikk som dessverre øker hvert år. Her i Norge er vi umåtelig heldige som kan ta høyere utdanning uavhengig av religion, etnisitet og ikke minst sosioøkonomisk bakgrunn med støtteordninger som lånekassen. Dette er verdier jeg mener vi må forfekte i alle internasjonale organisasjoner og sammenhenger Norge deltar i.