Jette F. Christensen (A): Det er i dag 40 millioner mennesker som lever i moderne slaveri, og 25 millioner er fastlåst i tvangsarbeid. I over ett år har vi ventet på forslaget til lov mot moderne slaveri som ligger til utredning i regjering.
Har ministeren glemt det?
Begrunnelse
15. november 2018 fremmet jeg følgende forslag i Stortinget:
"Stortinget ber regjeringen utrede og vurdere å fremme forslag til en lov mot moderne slaveri som forplikter næringslivet og staten til å rapportere om risiko og tiltak for å avverge og avdekke moderne slaveri knyttet til deres operasjoner og leverandørkjeder i Norge og globalt."
Forslaget ligger fremdeles til behandling ettersom regjeringen siden den gang innlemmet i mandatet til Etikkinformasjonsutvalget å se på ulike muligheter for en slik type lov i Norge.
Forrige uke var det et år siden de la frem sitt forslag og det ligger til utredning i regjering.
Med en lov mot moderne slaveri vil Norge vise at landet følger opp sine forpliktelser til FNs bærekraftsmål ved å iverksette konkrete tiltak for å oppnå bærekraftsmål 8.7, som omhandler utryddelsen av tvangsarbeid, moderne slaveri, menneskehandel og alle former for barnearbeid innen 2030.
En moderne slaverilov vil gjøre det klart at næringslivet ikke skal profittere på slaveri, og at selskaper må bruke sin innflytelse overfor leverandører og forretningsforbindelser i arbeidet for å avskaffe denne brutale praksisen i Norge og internasjonalt. Uten et tydelig lovverk og en proaktiv respons vil utnyttelsessituasjoner som eksisterer i arbeidslivet i Norge og i globale leverandørkjeder, raskt kunne bidra til at moderne slaveri øker, særlig når risikoen for å bli tatt og straffet fortsetter å være så lav som den er i dag.
Norge har et næringsliv som er samvittighetsfullt og ønsker å ta ansvar for menneskerettigheter hjemme og ute.
Undersøkelser foretatt av sivilsamfunnsorganisasjoner og næringsråd viser at mindre enn halvparten av norsk næringsliv kjenner til FNs veiledende prinsipper for menneskerettigheter og næringsliv (UNGP). Av norske selskaper med høy risiko for å bryte menneskerettighetene er det kun halvparten av bedriftene som foretar risikoanalyser. Noen bedrifter viser lederskap gjennom å ha velutviklede internsystemer som bidrar til å avverge og avdekke moderne slaveri, men mange selskaper henger etter.
Med lov, fulgt av retningslinjer og rapportering utviklet i samarbeid med næringslivet så de blir lette å følge, vil regjeringen bidra til at næringslivet lettere kan ta det ansvaret de ønsker å ta.