Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:625 (2020-2021)
Innlevert: 01.12.2020
Sendt: 02.12.2020
Besvart: 11.12.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Hvilke tiltak vil regjeringen ta i bruk for å hindre importsmitte i Nord-Norge i forbindelse med at mange utenlandske sesongarbeidere ventes å komme i forbindelse med vinterfisket?

Begrunnelse

Tusenvis av utenlandske arbeidere er snart på vei over grensene til Nord-Norge for å jobbe under vinterfiske. Kommuneoverlegen i Bodø er bekymret for at det er mangler ved grensekontrollen ved grenseovergangene. I Bodø var syv av de ni siste koronatilfellene knyttet til utenlandsk arbeidskraft. Det forventes også stor strøm av utenlandsk arbeidskraft til Lofoten og Vesterålen, der det kan dukke opp mange arbeidssøkende uanmeldt.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen har innført strenge tiltak for å forhindre importsmitte. Utgangspunktet er at alle personer som kommer fra land med forhøyet smitte skal i innreisekarantene, jf. covid-19-forskriften § 4 bokstav a.
Personer i innreisekarantene skal oppholde seg på karantenehotell i karantenetiden, jf. § 5 første ledd. Enkelte persongrupper er unntatt fra plikten til å gjennomføre karantene på karantenehotell.
De som har kommet til Norge for å utføre arbeid eller oppdrag, og har en arbeids- eller oppdragsgiver som har sørget for et egnet oppholdssted med enerom i karantenetiden, er unntatt fra plikten til å oppholde seg på karantenehotell. Det kreves dokumentasjon både for at man skal utføre arbeid eller oppdrag og at arbeids- eller oppdragsgiver har sørget for egnet oppholdssted med enerom. Dette kan for eksempel være en arbeids- eller oppdragsavtale og en erklæring fra arbeidsgiver som redegjør for og dokumenterer innkvarteringen. Denne kan være skriftlig eller per epost. Adresse på oppholdssted skal oppgis, så vel som navn, adresse og telefonnummer til arbeidsgiveren eller oppdragsgiveren.
Regjeringen har også strammet inn i reglene som gir unntak fra innreisekarantene i arbeidstiden for arbeidsreisende. Utenlandske arbeidstakere som i de siste 10 døgnene før de kommer til Norge har oppholdt seg i områder med særlig høyt smittenivå, kan ikke lenger benytte seg av ordningen med testing hver tredje dag, jf. covid-19-forskriften § 6 c. For tiden er det kun arbeidsreisende fra Nordjylland, Grønland, Færøyene, Island og Finland (med unntak av Helsinki-området) som kan benytte dette unntaket.
Det er også innført krav om negativ test for personer som ankommer Norge fra et område med forhøyet smitte. Disse skal ved innreise fremvise en attest som viser negativ test for SARS-CoV-2 som er tatt i løpet av de siste 72 timene før ankomst til Norge. Utlending som kommer til Norge uten slik attest kan bortvises.
Videre har Norge gjeninnført kontroll på indre Schengengrense som ett av tiltakene for å hindre spredning av Covid-19. Grensekontrollen utøves kunnskapsbasert og basert på fortløpende risikoanalyser.
Politiet har opplyst at de nå har tilnærmet kontinuerlig tilstedeværelse på Bjørnfjell grenseovergangssted og at de arbeider med å øke tilstedeværelsen på de andre grenseovergangsstedene i Nordland for å håndtere det økte antallet tilreisende i form av sesongarbeidere i fiskerinæringen. I tillegg får politiet bistand fra Heimevernet. I grensekontrollen kontrollerer politiet at de reisende har dokumentasjon på negativ covid-19-test som ikke er eldre enn 72 timer, og at det foreligger tilstrekkelig dokumentasjon på at innreisekarantene skal gjennomføres. For arbeidsinnvandrere betyr dette at de enten skal i egnet karantenested stilt til rådighet av arbeidsgiver, eller på karantenehotell.
Justis- og beredskapsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet har dialog om utfordringene knyttet til sesongfisket. Nærings- og fiskeridepartementet følger opp fiskerinæringen. Jeg har fått opplyst at fiskeri- og sjømatministeren har avholdt møte med fylkesmannen i Nordland, fylkesmannen i Troms og Finnmark og statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet. På møtet ble det enighet om at fylkesmennene skulle kartlegge muligheter og kapasitet for lokal gjennomføring av karantene, som alternativ til karantenehotell. Formålet er å avhjelpe kapasitet på karantenehotellene og sikre en god gjennomføring av vinterfisket med tanke på smittevern.
Det er viktig at næringen selv tilrettelegger for et forsvarlig mottak av sesongarbeiderne, og at næringen sørger for et opplegg som tilfredsstiller gjeldende krav til innreisekarantene og smittevern for et stort antall reisende. Justis- og beredskapsdepartementet følger også opp overfor Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og har bedt dem gå i dialog med fylkesmennene for en kartlegging av kapasitet i regionene for innlosjering på karantenehotell av karantenepliktige reisende.
Som redegjørelsen viser har regjeringen allerede igangsatt mange tiltak for å forhindre importsmitte, og vi har et særlig fokus på de utfordringer som det kommende vinterfiske medfører. Vi vurderer fortløpende nye tiltak for å forhindre importsmitte generelt, men også særskilte tiltak rettet mot vinterfisket.