Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:583 (2020-2021)
Innlevert: 26.11.2020
Sendt: 27.11.2020
Besvart: 09.12.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Ser helseministeren for seg at man også vil benytte seg av opplærte vaksinatører i apotekene i forbindelse med Covid-19-vaksineringen, og hvordan vil han i så fall inkludere disse i det videre planleggingsarbeidet av den forestående massevaksineringen av befolkningen, slik at dette kan gjøres på en trygg og mest mulig effektiv måte?

Begrunnelse

2021 kan forhåpentligvis bli året der befolkningen kan få tilgang på en trygg og effektiv Covid-19-vaksine, slik at vi igjen kan leve forholdsvis normalt. Å sette alle disse vaksinene vil imidlertid kreve betydelige ressurser fra helsepersonell.
Apotekene har de siste årene blant annet kunnet tilby influensavaksiner. Apotekforeningen melder at de har nærmere 1 000 apotek med flere tusen opplærte vaksinatører, som kan benyttes i det omfattende vaksinearbeidet som nå ligger foran oss. Blant annet i brev av 30. oktober har de meldt dette til Folkehelseinstituttet. Apotekforeningen signaliserer samtidig at de har behov for å bli inkludert i planleggingen av vaksineringsarbeidet, dersom de skal kunne benyttes på en best mulig måte.
Man må selvsagt ta høyde for at Covid-19-vaksinering kan by på enkelte andre utfordringer enn influensavaksinering. Skal man benytte kvalifisert personell fra apotekene, fremstår det imidlertid som en åpenbar fordel at disse også blir inkludert i planleggingsarbeidet i forkant av vaksineringen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det foreligger ennå ingen godkjent koronavaksine, men det er flere vaksiner under utvikling. Norge er omfattet av EUs vaksineavtaler på likeverdige vilkår som EUs medlemsland, og vi planlegger med utgangspunkt i at de første vaksinedosene vil komme til Norge på nyåret.
Regjeringen besluttet 12. oktober at vaksinasjon mot covid-19 skal tilbys som en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Det innebærer at kommunene får en plikt til å tilby vaksinering til befolkningen. Vaksinasjon mot covid-19 vil være frivillig og gratis. Staten vil dekke kommunenes og helseforetakenes kostnader for gjennomføring av vaksinasjon. Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet vil sørge for at vaksiner og vaksinasjonsutstyr blir fordelt til kommuner og helseforetak.
Jeg har gitt Folkehelseinstituttet i oppgave å lede arbeidet med koronavaksinasjonsprogrammet, og instituttet arbeider med en plan for distribusjon av vaksinene og organisering av vaksinasjon. Instituttet jobber nå sammen med blant andre de regionale helseforetakene, fylkesmennene og sykehusapotekene for å etablere en trygg og pålitelig logistisk løsning for bruk av vaksiner som trenger ultrakjølekjede.
Kommunene er vant til å organisere vaksinering, og skal tilby vaksinering slik de finner mest hensiktsmessig for å oppnå høy oppslutning. Koronavaksinasjonsprogrammet vil imidlertid forutsette grundig planlegging også på lokalt nivå. For å understøtte dette vil Folkehelseinstituttet gi omfattende veiledning og detaljerte råd til kommuner om hvordan vaksinasjonsprogrammet bør gjennomføres. Kommunene skal blant annet sørge for å etablere rutiner for samarbeid mellom kommunehelsetjenesten som har ansvaret for koronavaksineringen, og eventuelle private virksomheter som kommunen har avtale med. Kommunene har også anledning til å inngå avtaler med lokale apotek for gjennomføring av vaksinasjonsprogrammet.
Arbeidet med koronavaksinasjonsprogrammet er komplekst, og det er mange aktører som vil være viktige for at programmet skal kunne gjennomføres på en god måte. Derfor har Folkehelseinstituttet nå selv foreslått å nedsette en referansegruppe i tilknytning til arbeidet med koronavaksinasjonsprogrammet hvor sentrale aktører som blant andre Apotekforeningen vil delta.