Skriftlig spørsmål fra Kari Kjønaas Kjos (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:454 (2020-2021)
Innlevert: 14.11.2020
Sendt: 16.11.2020
Besvart: 25.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kari Kjønaas Kjos (FrP)

Spørsmål

Kari Kjønaas Kjos (FrP): Vil statsråden oppdatere håndhygieneveilederen, slik at desinfeksjon uten alkohol kan tilbys som et alternativ til alkoholholdig desinfeksjon, i henhold til anbefaling fra WHO?

Begrunnelse

Håndhygieneveilederen til Folkehelseinstituttet anbefaler i dag kun hånddesinfeksjon med virkestoffet alkohol. Imidlertid ønsker WHO et alternativ for de helsearbeiderne som har problemer med irritert hud og håndeksem.
Det finnes ulike typer hånddesinfeksjonsmidler med andre virkestoffer enn alkohol, eksempelvis stabilisert hypoklorsyre, som også møter kravene til effekt og er regulatorisk godkjent i Norge. Stabilisert hypoklorsyre er dokumentert til å inaktivere Korona-viruset på 15 sekunder og er i tillegg klinisk dokumentert hudvennlig.
Spørsmålsstiller mener håndhygieneveilederen må oppdateres i henhold til anbefaling fra WHO. Det finnes fullgode alternativer til alkohol som virkestoff i hånddesinfeksjon, og det må åpnes opp for alternative produkter til personer og helsepersonell som ikke tåler eller reagerer på hånddesinfeksjon med virkestoffet alkohol. Uavhengig av type og innhold, skal produkter som benyttes til hånddesinfeksjon ha dokumentert effekt som tilfredsstiller alle dokumentasjonskrav.
Det finnes i dag produkter som svarer på WHOs angitte behov for alternative virkestoffer til alkohol. Spørsmålsstiller ønsker svar fra statsråden på om han snarest vil ta initiativ til å oppdatere håndhygieneveilederen, slik at desinfeksjon uten alkohol kan tilbys som et alternativ til alkoholholdig desinfeksjon, i henhold til anbefaling fra WHO.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Generelle desinfeksjonsmidler til hånd- og overflatedesinfeksjon er biocidprodukter, som i Norge reguleres av biocidforskriften og EUs biocidforordning. Miljødirektoratet er ansvarlig myndighet for dette regelverket i Norge. I utgangspunktet skal biocidprodukter ha en godkjenning fra Miljødirektoratet før de settes på markedet. I en overgangsperiode kan imidlertid mange biocidprodukter tillates på markedet uten godkjenning forutsatt at de innfrir visse krav. Kravene til desinfeksjonsmidlene avhenger av hvilke aktive stoffer (virkestoffer) de inneholder. Ifølge Miljødirektoratet er aktivt klor fra hypoklorsyre under vurdering som biocidaktivt stoff i EU/EØS, men er definert som et nytt aktivt stoff til bruksområdet hånddesinfeksjon. Det faller derfor ikke inn under overgangsbestemmelsene, og det er ikke tillatt å sette hånddesinfeksjonsmidler som inneholder hypoklorsyre på markedet før stoffet er ferdig vurdert i EU, noe som kan ta flere år.
Folkehelseinstituttet baserer sine råd på eksisterende, uavhengig informasjon og studier, samt anbefalinger fra offentlige organisasjoner som WHO, ECDC, CDC, Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), Miljødirektoratet, Legemiddelverket og anbefalinger fra andre land.
Hånddesinfeksjonsmidler er primært utviklet til bruk i helsetjenesten, og instituttets råd til befolkningen er basert på dette kunnskapsgrunnlaget. For produkter til hånddesinfeksjon må det kunne dokumenteres sikker effekt mot ulike typer mikroorganismer og at bivirkninger for brukere er redusert til et minimum. Andre sikkerhetsaspekter og miljøaspekter er også en del av vurderingen. Representanten Kjønaas Kjos refererer til at hånddesinfeksjon tilsatt alkohol kan gi hudproblemer i form av allergiske reaksjoner. Denne problemstillingen er bredt omtalt i instituttets råd.
Alle kjemikalier som benyttes i utstrakt bruk på hud vil kunne forårsake hudreaksjoner. Dette gjelder ikke kun hånddesinfeksjonsmidler, men også såper. Det er derfor avgjørende å ha dokumentert alle aspekter ved bruk av et produkt, noe som kan gjøres gjennom overvåking og kliniske studier. Statens Arbeidsmiljøinstitutt har oversikt over ulike arbeidsrelaterte saker, inkludert bivirkninger om hudreaksjoner på helsepersonells hender. Alkohol har vært benyttet i lang tid i helsetjenesten og hudreaksjoner knyttet til bruk av hånddesinfeksjonsmidler med alkohol er godt dokumentert. Vi vet ikke tilstrekkelig om slike reaksjoner også vil forekomme ved nye produkter. Public Health Scotland skriver i sin siste kunnskapsoppsummering om produkter til hånddesinfeksjon fra juli 2020 at de identifiserte få studier om effekt av ikke-alkohol baserte produkter til hånddesinfeksjon sammenlignet med alkoholbaserte produkter og kunne følgelig ikke konkludere med evidensbaserte råd.
Det er virksomheten som gjør produkter tilgjengelig på det norske markedet som er ansvarlige for å påse at produktene er trygge og effektive og for å sørge for at kravene i biocidregelverket og annet generelt kjemikalieregelverk etterleves. Det er fortsatt bred internasjonal enighet om at hånddesinfeksjonsprodukter tilsatt alkohol med en konsentrasjon på minimum 70% er det beste alternativet. I påvente av godkjenning for ulike alternative produkter til hånddesinfeksjon i tillegg til kliniske studier, vil instituttet fortsatt anbefale alkoholbaserte produkter til hånddesinfeksjon som førstevalg. Alternativet er håndvask med såpe og vann. Oppdatering av veiledere skjer i takt med ny kunnskap. I tillegg har instituttet jevnlig gjennomgang av alt innhold i veilederen.