Skriftlig spørsmål fra Åshild Bruun-Gundersen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:396 (2020-2021)
Innlevert: 09.11.2020
Sendt: 10.11.2020
Besvart: 16.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Åshild Bruun-Gundersen (FrP)

Spørsmål

Åshild Bruun-Gundersen (FrP): Når kan private aktører få lov til å tilby NIPT som test i Norge?

Begrunnelse

Da Stortinget moderniserte Bioteknologiloven i mai 2020, fikk Fremskrittspartiet flertall for et forslag om at private aktører skal kunne tilby NIPT-test i Norge snarest mulig. Regjeringspartiene H, V, og KrF stemte imot. Helseministeren valgte å utrede dette nærmere og Helsedirektoratet hadde frist til 1. november på å levere denne utredningen. Spørsmålsstiller forventer at statsråden deler denne informasjonen med Stortinget, og snarest sikrer at det åpnes for NIPT, slik som intensjon var i stortingsvedtaket.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: I anmodningsvedtak 620 ber Stortinget regjeringen sørge for at non-invasiv prenatal test (NIPT) blir tillatt å utføre i Norge for alle gravide kvinner. Vedtaket var ikke utredet.
Jeg viser i den sammenheng til at komiteflertallet i merknader (Innst. 296 L (2019-2020)) ga føringer for dette tilbudet. Private aktører som tilbyr NIPT mot egenbetaling i Norge, i likhet med offentlige aktører, må følge vilkårene for samtykke, informasjon og genetisk veiledning som angitt i bioteknologiloven §§ 4-3 og 4-4.
Virksomhetene skal godkjennes av Helsedirektoratet. Videre sier flertallet følgende i innstillingen:

"Virksomheten må ha kompetanse på ultralydundersøkelse, siden NIPT ikke gir mening hvis det ikke er undersøkt hvor mange fostre det er, og at det er liv. Virksomheten skal gi tilbakemelding til kvinnen om resultatet, og hun skal også ha god oppfølging og veiledning hvis resultatet setter henne i en vanskelig situasjon."

Stortingsflertallet gjør det klart at tilbudet skal gis innenfor faglig forsvarlige rammer. Den gravide skal få god informasjon og veiledning. Virksomheten må ha kompetanse til å veilede, informere og ivareta den gravide, slik kravene til de offentlige virksomhetene er i dag.
For kvinner med positive funn på tidlig ultralyd/NIPT kan det være behov for videre oppfølging i den offentlige helsetjenesten.
Helsedirektoratet har i samarbeid med de relevante fagmiljøene utredet hvordan oppfølgingen skal skje på en trygg måte, og hva som vil kreves av den offentlige helsetjenesten i arbeidet med å følge opp kvinnene.
Før private aktører kan tilby NIPT må det tas stilling til hvilke faglige krav som skal stilles.
Helsedirektoratet arrangerer 18.november et åpent webinar hvor utredningen vil bli presentert. Helsedirektoratet og fagpersoner som var med på utredningen vil være med på webinaret for å svare på spørsmål. Etter webinaret vil Helsedirektoratet offentliggjøre utredningen og en tilleggsutredning om de budsjettmessige konsekvensene av forslagene i utredningen. Webinaret er åpent, og stortingsrepresentantene og partiene er velkomne til å delta.