Skriftlig spørsmål fra Arild Grande (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:163 (2020-2021)
Innlevert: 18.10.2020
Sendt: 19.10.2020
Besvart: 26.10.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Arild Grande (A)

Spørsmål

Arild Grande (A): Anser næringsministeren Investinors investering i Vaskehjelp.no for å være i tråd med selskapets etiske retningslinjer?

Begrunnelse

Det har den senere tid fremkommet opplysninger om at det statlige investeringsforetaket Investinor har gått inn som medeiere i vaskehjelp-appen Vaskehjep.no. Appen skal fungere som en digital markedsplass for renholdstjenester, der renholdere om selvstendig næringsdrivende får tilgang til en kundebase av privatkunder.
Fagbevegelsen har reagert kraftig, og mener Investinor ved å investere i dette støtter opp om en forretningsmodell som får utsatte grupper på arbeidsmarkedet til å stå enda svakere som selvstendig næringsdrivende i stedet for som vanlig ansatte. Som selvstendig næringsdrivende med enkeltmannsforetak står disse renholderne uten stillingsvern, de er ikke omfattet av arbeidsmiljøloven og de har ikke rettigheter som vanlig ansatte til ferie, feriepenger, sykepenger og pensjon.
Vi vet at deler av renholdsbransjen har vært preget av useriøse aktører, arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.
Bransjen trenger politiske tiltak som støtter opp om de seriøse aktørene og legger til rette for et trygt og anstendig arbeidsliv med faste, hele stillinger og en lønn til å leve av.
I Investinors etiske retningslinjer står det følgende:

«3.6 Rammer for investeringsvirksomheten
[…] Dersom porteføljebedrifter ikke etterlever lover, forskrifter, etiske retningslinjer eller alminnelige aksepterte prinsipper for helse, miljø og sikkerhet, kvalitetssikring, eierstyring, selskapsledelse og samfunnsansvar, vil dette kunne gi grunnlag for en revidering av et videre engasjement med porteføljebedriften. Det kan også bli aktuelt å vurdere om ledelsen i porteføljebedrifter kan stilles ansvarlig for eventuelle konsekvenser dette har for Investinor.»

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Statens begrunnelse for eierskapet i Investinor er å bidra til økt kapitaltilgang for selskaper i tidlig fase. Statens mål som eier er høyest mulig avkastning over tid.
Investinor er et investeringsselskap heleid av staten. Staten ved Nærings- og fiskeridepartementet forvalter statens aksjer i Investinor. Det følger av den etablerte rollefordelingen mellom eier og selskapet at det er styret og ledelsen som har ansvaret for forretningsmessige beslutninger og operative forhold i selskapet, herunder investeringsbeslutninger.
Per 30. september 2020 har Investinor 73 selskaper og 5 fond i investeringsporteføljen, og har i tillegg eksponering mot over 300 selskaper gjennom såkorn- og presåkornordningen.
Investinors etiske retningslinjer, som ligger på selskapets hjemmeside, sier blant annet at retningslinjene "er minimumskrav, som suppleres av de lover og forskrifter som er relevante for Investinors virksomhet, selskapets vedtekter og annet internt regelverk i Investinor", at Investinor "skal ikke bidra til forretninger som utgjør en uakseptabel risiko for at det medvirkes til uetiske handlinger eller unnlatelser", at "Ansatte i Investinor skal løpende vurdere om porteføljebedrifter drives forsvarlig, og om de har betryggende systemer og rutiner i utøvelsen av virksomheten, med sikte på å utvikle en lønnsom og bærekraftig virksomhet" og at "Dersom porteføljebedrifter ikke etterlever lover, forskrifter, etiske retningslinjer eller alminnelige aksepterte prinsipper for helse, miljø og sikkerhet, kvalitetssikring, eierstyring, selskapsledelse og samfunnsansvar, vil dette kunne gi grunnlag for en revidering av et videre engasjement med porteføljebedriften.“
Ettersom det er stilt spørsmål om Investinors investering i Vaskehjelp.no, har jeg kontaktet Investinor for å få deres orientering og vurdering av saken.
Investinor opplyser at Vaskehjelp.no er en markedsplass som knytter sammen aktører i et marked for private rengjøringstjenester, ved en plattform som bidrar til å effektivisere og digitalisere markedet og som sørger for forsikring, betaling og rapportering. Investinor har vurdert at investeringen i Digital Markedsplass AS, som driver Vaskehjelp.no, ikke bare er innenfor Investinors etiske retningslinjer, men også kan bidra positivt i en bransje som er preget av mye svart arbeid – tilsvarende potensielt rundt halvparten av omsetningen i bransjen. Ifølge Investinor gjør plattformen det enklere for renholdere å arbeide hvitt ved at de automatisk får rapportert sin omsetning til det offentlige, merverdiavgift blir betalt direkte og skatt blir innberettet. Videre har Investinor formidlet at plattformen gjør det mulig for rengjørerne å få registrert sosiale velferdsordninger som sykelønnsordning gjennom det offentlige, og at forbrukerne får en trygghet for at det ikke er mulig å unndra omsetning fra beskatning gjennom plattformen samt en forsikring som dekker begge parter om uhellet skulle være ute. Investinor anser at markedet for private renholdstjenester er stort nok for både de store selskapene, enkeltstående renholdere og renholdere som ønsker å tilby sine tjenester gjennom Vaskehjelp.no. Investinor ser et markedsbehov for en tjeneste som understøtter hvite tjenester og lovlig virksomhet. Ifølge Investinor opererer Vaskehjelp.no med en minimumspris per time.
Jeg er helt enig i at deler av renholdbransjen er preget av useriøse aktører, arbeidslivs-kriminalitet og sosial dumping, og jeg er positiv til utvikling og tiltak som kan gi bedre forhold i bransjen.
Når det gjelder Investinors investering i Digital Markedsplass AS som driver Vaskehjelp.no, viser jeg til min orientering ovenfor, som oppsummerer det Investinor har formidlet om investeringen. Videre oppfatter jeg at Investinor anser at denne er i tråd med selskapets etiske retningslinjer. Vurderingen av samsvar med de etiske retningslinjene samt beslutningen om å investere og den videre oppfølgingen av investeringen ligger til Investinor, i tråd med nevnte rollefordeling mellom staten som aksjeeier i Investinor og selskapets styre og ledelse.