Torstein Tvedt Solberg (A): Mener statsråden det er riktig at foreldre må erstatte skole-pc og annet dyrt skoleutstyr når det oppstår fuktskader og andre typer uhell som regnes som uaktsomme, og er det rimelig at foreldre kan får krav for opptil 5 000 kr for utstyr de verken kan råde over om eleven skal ha eller kan forsikre?
Begrunnelse
Rundt halvparten av elevene i grunnskolen har skole-pc eller nettbrett, ifølge forskere ved UiO. I tråd med gratisprinsippet skal skolen dekke nettbrett eller pc når dette er nødvendig undervisningsmateriell. Foreldre har erstatningsansvar for pc/nettbrett, slik de også har for lærebøker. Men ødelegges en lærebok koster det rundt 500 kroner å erstatte den. Blir skole-pc eller nettbrett ødelagt kan foreldre motta erstatningskrav på opptil 5 000 kroner. Erstatningsansvaret gjelder ikke bare dersom skaden har skjedd med forsett, men også ved såkalt uaktsomhet. Det er uklart hvor grensene for å kalle et barns atferd uaktsomt går, og det finnes heller ingen nasjonale retningslinjer. Regelverk, erstatningsbeløp og praksis varierer fra kommune til kommune, og det finnes ingen oversikt over hvordan kommuner innretter seg.
Det er også kommunen eller skolen alene som bestemmer hvor kostbart utstyr elever skal få ansvar for og da også hvor hardført utstyret er. Ettersom utstyret tilhører skolen har ikke foreldre mulighet til å forsikre utstyret. Og i realiteten har elever og foreldre ikke noe reelt valg om de ønsker å motta pc/nettbrett eller underskrive avtaler som følger dette. I fjor fortalte NRK at foreldrene til en elev i Tønsberg fikk erstatningskrav på 4 000 kr for en skade som hadde skjedd da pc-en lå til ladning i klasserommet mens eleven hadde kroppsøving (https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/foreldre-fikk-krav-om-4000-kroner-etter-ripe-i-skole-pc_-_-helt-bak-mal-1.14745540). Vi har fått henvendelser fra foreldre som har måttet betale enda mer for at barnets pc/nettbrett har fått fuktskader.