Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:2368 (2019-2020)
Innlevert: 21.08.2020
Sendt: 24.08.2020
Besvart: 31.08.2020 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Hva konkret skal statsråden gjøre for å sikre oppfølgingen av anmodningsvedtaket om å øke de ideelle tilbydernes andel i barnevernet til 40 pst. innen 2025?

Begrunnelse

Departementet har hatt på høring rammevilkår for private tjenesteytere i barnevernet. I innledningskapitlet står bl.a. «ideelle aktører er en viktig del av velferdssamfunnet og utgjør et viktig alternativ til både det offentlige og det kommersielle tilbudet.» Man anerkjenner med andre ord at ideelle aktører er viktige bidragsytere. I 2018 vedtok et stortingsflertall sammen med Krf, at det skal sikres langsiktige og løpende avtaler med ideelle tilbydere av institusjonsplasser som fører til at andelen ideelle øker til om lag 40 pst. innen 2025. To år etter at stortinget vedtok å øke de ideelle tilbydernes andel mangler det fortsatt en konkret opptrappingsplan. Høringsdokumentet har videre svært lite fokus på hvordan regjeringen skal følge opp stortingets vedtak.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Vi har lange tradisjoner for bruk av ideelle aktører i den norske velferden, også i barnevernet. ldeelle aktører i barnevernet har høy kompetanse, et stort faglig engasjement og lang erfaring, og de er derfor viktige samarbeidspartnere for det offentlige barnevernet.
Regjeringen ønsker å styrke ideell sektor, og i 2019 videreførte vi derfor samarbeidsavtalen med ideelle leverandører om helse- og sosialtjenester. I februar 2020 ble det forskriftsfestet i forskrift om offentlege anskaffelser at oppdragsgivere kan reservere retten til å delta i konkurranser om helse- og sosialtjenester til ideelle organisasjoner.
Videre ble det ved årsskiftet 2019–2020 gjennomført en konkurranse om plasser i private sentre for foreldre og barn, reservert for ideelle aktører. Avtalene gjelder ut året, med mulighet for forlengelse i inntil to år. Jeg vil også understreke at Bufdir i 2020 er bedt om å prioritere ideelle institusjonsplasser fremfor kommersielle, der dette lar seg gjøre faglig og økonomisk.
Bufdir har fått i oppdrag å i løpet av høsten 2020 utarbeide en konkret strategi for hvordan anmodningsvedtaket kan gjennomføres på en best mulig måte. Det er viktig at både de faglige og de økonomiske konsekvensene vurderes nøye, ikke minst for å unngå utilsiktede konsekvenser, for eksempel for de barna som allerede bor på institusjoner som kan bli berørt av endringene. Dette er et viktig arbeid som har høy prioritet. Når regjeringen har vurdert et konkret opplegg vil jeg komme tilbake til Stortinget på egnet måte.