Karin Andersen (SV): Mener statsråden at vernepleiernes kompetanse er avgjørende for at kommunene skal yte nødvendige helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming, og vil statsråden jobbe for å lovfeste vernepleiernes kompetanse i Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester?
Begrunnelse
FO har i rapporten “Ingen tid å miste” kartlagt kompetansesituasjonen i de kommunale hjemmetjenestene til personer med utviklingshemming. Rapporten avdekker uforsvarlig lav kompetanse i tjenestene og at bare 10,7 prosent av alle ansatte har vernepleierutdanning, en utdanning som ble etablert nettopp for å bistå denne brukergruppen.
Rapporten kan leses her: https://www.fo.no/nyhetsarkiv/ny-rapport-norge-mangler-mer-enn-20-000-vernepleiere-article7800-28.html
I Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester § 3-2 listes hvilken kompetanse kommunen må knytte til seg for å oppfylle kommunens overordnede ansvar for å tilby nødvendige helse- og omsorgstjenester til personer som oppholder seg i kommunen.
I forbindelse med kommunereformen ble vernepleiere pekt på som en avgjørende yrkesgruppe og at personer med psykisk utviklingshemming er særlig avhengig av denne kompetansen. Likevel ble ikke kompetansen lovfestet da §3-2 ble utvidet i mars 2020.
I NOU 2020:1 – Tjenester til personer med autismespekterforstyrrelser og til personer med Tourettessyndom anbefaler også utvalget at det innføres lovkrav om vernepleiere i kommunale helse- og omsorgstjenester.