Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2022 (2019-2020)
Innlevert: 22.06.2020
Sendt: 23.06.2020
Besvart: 26.06.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Vil statsråden, fram til evalueringen av Nye metoder i spesialisthelsetjenesten foreligger, vurdere å gi de regionale helseforetakene i oppdrag å gjennomføre utvalgte pilotprosjekter for å skape et bedre kunnskaps- og erfaringsgrunnlag til evalueringen og anbefalingene, samt bidra til å utvikle nye behandlingstilbud til alvorlige syke pasienter?

Begrunnelse

Systemet for Nye metoder ble etablert for å gi pasienter trygghet for at behandlingen skal ha dokumentert effekt og sikker. Systemet skal understøtte målet om likeverdig og rask tilgang til nye og innovative metoder og bygge på prioriteringsforskriften.
En av hovedutfordringene med Nye Metoder er at systemet ble opprettet før persontilpasset medisin fikk det omfanget det har i dag. Persontilpasset medisin innebærer at pasientgruppene ofte blir mindre og at det vil være praktisk og etisk umulig å gjennomføre store fase 3-studier. I dag finnes det ikke noe system i Norge som vurderer tilgang til ny og lovende persontilpasset behandling med tidligfasedata og kort oppfølgingstid, mens europeiske legemiddelmyndigheter i stadig større grad godkjenner denne type dokumentasjon. Konsekvensen er at norske pasienter ofte venter vesentlige lengre på moderne behandling enn en rekke andre lands borgere.
Arbeidet knyttet til evalueringen vil ta tid. Den eksterne aktøren som skal gjennomføre evalueringen, har frist til å oppsummere evalueringer og anbefaler innen 31.10.2021. Fagmiljøer ønsker å bruke denne tiden til å sikre et bedre kunnskaps- og erfaringsgrunnlag til evalueringen. Det er også ønskelig å teste ut alternativer i mindre skala før man anbefaler store systemendringer. En slik utprøving åpner også for å utvikle persontilpasset behandling til alvorlig syke pasienter.
Både prioriteringsmeldingen og helsenæringsmeldingen drøftet behovet for å utvikle metoder tilpasset mulighetene som er i persontilpasset medisin. Fagmiljø ønsker en pilot der man vurderer mulighet for å gi ny og lovende kreftbehandling midlertidig finansiering. Ved en slik løsning må klinisk bruk dokumenteres i Kreftregisteret, og produsentene må etter en viss tid forplikte seg til å sende inn oppdatert informasjon om nytte fra klinisk praksis eller studier. Dette kan så bli grunnlag for reforhandlinger om pris og refusjon. Det kan være en modell for å realisere de legemiddelpolitiske målene om å gi rask tilgang til nye effektive legemidler samt satsningen på forskning og innovasjon. Det vil også gjøre at norske pasienter ikke lenger må vente lengre enn borgere i andre land det er naturlig å sammenligne seg med.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg deler representanten Grungs engasjement for at den medisinske utviklingen innen persontilpasset medisin raskt skal komme norske pasienter til gode. Utvikling og innføring av nye metoder i spesialisthelsetjenesten, herunder av persontilpasset medisin, forutsetter godt samarbeid på tvers av helsetjenesten, forskningsinstitusjonene, næringslivet og brukerne. Jeg er opptatt av at helsetjenesten fremmer og legger til rette for dette samarbeidet, og å sikre et likeverdig og trygt tilbud til norske pasienter.
Helsedirektoratet har utviklet en Nasjonal strategi for persontilpasset medisin i helsetjenesten 2017–2021. Denne strategien er utgangspunktet for arbeidet med å innføre persontilpasset medisin i tjenesten. Strategien understreker også at nye metoder innenfor persontilpasset medisin skal innføres på en måte som er samfunnsøkonomisk bærekraftig og i tråd med gjeldende kriterier for prioritering. Nasjonalt system for innføring av nye metoder i spesialisthelsetjenesten kan være et godt verktøy til å spre innovasjon i tillegg til å sikre likeverdig tilgang til sikre og effektive metoder.
Jeg er enig med representanten Grung i at det er behov for å videreutvikle system for Nye metoder slik at det fungerer godt for persontilpasset medisin. Helse- og omsorgsdepartementet har derfor vektlagt at evalueringen av Nye metoder skal vurdere hvorvidt systemet er rustet organisatorisk og faglig for den medisinsk –teknologiske utviklingen fremover, herunder særskilt for håndtering av persontilpasset medisin. Tidsrammen for evalueringen på ett år er nødvendig for å sikre at oppdragstaker kan gå inn i prosessene og også involvere de berørte aktørene på en god måte.
Dette betyr imidlertid ikke at arbeidet med forbedring av systemet er satt på vent. System for Nye metoder er i kontinuerlig utvikling blant annet for å bidra til at pasienter får raskere tilgang til nye, målrettede og effektive legemidler. Jeg har gitt de regionale helseforetakene i oppdrag å utrede og implementere ordninger for midlertidig innføring og reevaluering av nye metoder i system for Nye metoder. Arbeidet, som ledes av Helse Midt-Norge RHF, ble dessverre utsatt pga. Covid-19, men er nå gjenopptatt.
Stortingets lovfestet i desember 2019 at de regionale helseforetakene skal sørge for et felles system for å beslutte hvilke metoder som kan tilbys i spesialisthelsetjenesten. Med dette følger også et ansvar for å videreutvikle systemet slik at det tar høyde for den medisinske utviklingen. Jeg har tillit til at de regionale helseforetakene skjøtter dette ansvaret og leverer på de oppdragene som er gitt.