Mona Fagerås (SV): Nord universitets ønsker å si opp avtalen med Statsbygg for Campus Nesna fra 2022. Men Nord universitet har tidligere lovet studentene å få fullføre sin utdannelse på det studiestedet der de er tatt opp. Kommunal- og moderniseringsministeren har akseptert Nord universitet sin oppsigelse av leieavtalen med Statsbygg, dermed aksepterer han samtidig at Nord universitet ikke vedstår seg det løftet de har gitt studentene om at de skal få gå ferdig sin utdannelse på Campus Nesna.
Hvordan forsvarer statsråden dette, og forstår statsråden den vanskelige situasjonen studentene kommer i?
Begrunnelse
Stortingsrepresentanten Nina Sandberg, stilte 06.03.2020, et spørsmål til kommunal- og moderniseringsministeren om det rettslige grunnlaget for at Kommunal- og moderniseringsdepartementet har godkjent oppsigelsen av leiekontrakten mellom Kunnskapsdepartementet og Statsbygg, vedrørende Nord universitet sitt leieforhold av Campus Nesna. I sitt svar, sier statsråd N. Astrup:
"Vi har valgt å akseptere Nord universitets eget ønske om å kunne flytte fra lokalene, blant annet for å unngå at universitetet skal betale tomgangsleie i en periode på ca. 7 år."
Nord universitet har på sine nettsider lovet studentene at de skal få fullføre sin utdannelse på det studiestedet der de er tatt opp. For de studentene som ble tatt opp på Campus Nesna i 2019, betyr det at de er blitt lovet å fullføre sin masterutdanning på Nesna i 2024. Ved at Nord universitet sier opp leieavtalen med Statsbygg med virkning fra høsten 2022, betyr det at de lærerstudentene som er inne i sitt studieløp, blir tvunget til å skifte studiested midt inne i sin utdannelse.
Studentene ved Campus Nesna blir nå utsatt for et tilfeldig og mangelfullt styringssystem som gjør at studentene blir utrygge for både kvalitet og studiesituasjon. Selv om studentene har fått opplyst på Nord universitet sine nettsider at de skal få fullføre sine studier på det studiestedet der de er tatt opp, så opplever de at Nord universitet har sagt opp leieavtalen med Statsbygg og på den måten tvinger de studentene til å flytte studiested de to siste årene av sitt studium. Studentene er opprørte for en situasjon som de opplever som løftebrudd og som de ser fører til en dårligere kvalitet, både på lokaliteter, studentvelferd og studentoppfølging, noe som klart vil virke negativt på deres læringsmiljø. Ministeren kunne i stedet ha oppfordret Nord universitet til å stå ved sitt løfte til studentene. Lokalitetene ville da vært i bruk i til 2024 og dermed ville tomgangleien bli bare fem år og ikke sju, som det her blir argumentert med.
Et universitet skal styres etter et omfattende lovverk som har til formål å sikre god kvalitet i alle ledd i institusjonen. Det er grunn til å spørre om det er tilfelle i denne saken.