Per-Willy Amundsen (FrP): Vil statsråden sørge for å undersøke hvorvidt de endringer i straffeloven og straffeprosessloven om skyldevne, samfunnsvern og sakkyndighet virker etter sin intensjon, og legger bedre til rette for å fange opp de tilfellene der en person er for syk til å bli straffet, men for frisk til å bli behandlet?
Begrunnelse
Søndag 23. februar kunne TV2 melde om et tilfelle der en mann i en årrekke har terrorisert sine naboer et sted i Rauma kommune. Han er ilagt kontakt- og besøksforbud mot mer enn ti personer, og i en oppsiktsvekkende kjennelse fra Sunnmøre tingrett går det frem at politiet har registrert 175 hendelser mot vedkommende siden 2002. I kjennelsen heter det at «(m)annen fremstår som grenseløs i sitt ønske om å krenke dem (naboene). Han har også tatt kontakt med mindreårige for å fremstille sitt krenkende budskap». Mannens naboer forteller om årevis med trusler, trakassering, utagerende oppførsel, rop og skrik, spilling av høy musikk, hets i sosiale medier og villmannskjøring. De kan også fortelle at barna deres ikke tør å gå fra skolebussen og hjem dersom mannen er ute. For et av naboparene er frykten for hva mannen foretar seg så betydelig at de ikke har turt å flytte inn i sitt nybyggede hus. TV2 har møtt flere av personene som mannen har forbud mot å ta kontakt med. De mener denne situasjonen vitner om systemsvikt der en person virker for syk til å bli strafferettslig forfulgt og for frisk til å bli behandlet.
I juni 2019 behandlet Stortinget Prop. 154 L (2016-2017), og i forbindelse med dette ble det blant annet vedtatt endringer i utilregnelighetsreglene. Formålet med lovendringene skulle blant annet være å styrke samfunnsvernet gjennom å legge bedre til rette for å fange opp de personer som «faller mellom to stoler», samt senke terskelen for bruk av særreaksjon i helsevesenet.
Saken på TV2 gir grunn til bekymring, og kan tyde på at vi ikke har et lovverk i Norge i dag som i tilstrekkelig grad legger til rette for å fange opp de personene som er for syke til å bli straffet og for friske til å bli behandlet.