Skriftlig spørsmål fra Kari Anne Bøkestad Andreassen (Sp) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:528 (2019-2020)
Innlevert: 11.12.2019
Sendt: 12.12.2019
Rette vedkommende: Digitaliseringsministeren
Besvart: 18.12.2019 av digitaliseringsminister Nikolai Astrup

Kari Anne Bøkestad Andreassen (Sp)

Spørsmål

Kari Anne Bøkestad Andreassen (Sp): Kan statsråden si hvilke planer Telenor har for å sørge for at de deler av selskapets linjenett som ikke lenger er i bruk, blir fjernet på en forsvarlig og miljømessig god måte?

Begrunnelse

Det vises til spørsmål 15:1913 (2017-2018) til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, besvart 2. juli 2018. Spørsmålet dreide seg om hvem som er ansvarlige for å rydde opp i utrangerte telelinjer som har gått i luftspenn, men som har falt ned og ligger i utmark til fare for mennesker og dyr. Det ble vist til oppslag om vilt som går seg fast i kobberlinjene og skader seg, dør, eller må avlives.
Statsråden sa seg enig i at det var svært uheldig at det ligger utrangerte telelinjer i terrenget, og viste til at det både kan være skadelig for miljøet og en ulempe og i verste fall en helsefare for dyr og mennesker. Statsråden svarte videre:

"I tillegg til utbrukte telekabler kan også ubrukte stolper være et problem. Ettersom Telenor har varslet at kobbernettet etter hvert vil bli utfaset, kan dette problemet i prinsippet tenkes å øke i omfang."

Avslutningsvis lovet statsråden:

"Samferdselsdepartementet vil derfor undersøke nærmere med Telenor om hvilke planer selskapet har for å sørge for at de deler av selskapets linjenett som ikke lenger er i bruk blir fjernet på en forsvarlig og miljømessig god måte."

Det etterlyses derfor et klargjørende svar på hva disse nærmere undersøkelsene med Telenor har resultert i. En engasjert innbygger har bedt om innsynsbegjæring i Telenors besvarelse på departementets henvendelse. Svaret fra departementet er at det foreligger ingen skriftlig dokumentasjon, da saken er fulgt opp gjennom møtedialog med Telenor. Statsråden bes derfor nå, nesten et og et halvt år senere, svare på hvilke planer Telenor har for å fjerne disse utrangerte linjene, og hva statsråden for øvrig tenker kan gjøres for å få igangsatt nødvendig opprydding.
Daværende statsråd besvarte i juli 2018 skriftlig spørsmål om ansvar for opprydding av utrangerte telelinjer, med at samferdselsdepartementet ville undersøke nærmere med Telenor.

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Etter at ansvaret for elektronisk kommunikasjon ble overført fra Samferdselsdepartementet til Kommunal- og moderniseringsdepartementet (departementet), har departementet hatt løpende dialog med Telenor om den pågående prosessen med modernisering av telenettet og sanering av kobbernettet. Som en del av denne dialogen, har departementet bedt om informasjon om pågående og planlagt opprydning av utstyr og materiell som ikke er i bruk. Som grunnlag for besvarelse av foreliggende spørsmål fra representanten Bøkestad Andreassen, har departementet bedt om oppdatert status for dette arbeidet.
Telenor har opplyst til departementet at selskapet, i forbindelse med moderniseringen av telenettet fra kobber til fiber og mobil, kommer til å fjerne alt utstyr tilknyttet kobbernettet som ikke skal brukes videre til andre formål. Den fysiske saneringen vil bestå i å tømme eller rive bygg/rom helt eller delvis, samt fysisk opprydning av Telenoreide stolper, koblingsskap og ledninger i alle landets kommuner.
Moderniseringen av kundens tjenester foregår frem til slutten av 2022, og opprydningen på de steder hvor nettet er modernisert i løpet av 2019 er, ifølge Telenor, allerede i gang. Selskapet har opplyst at det foreligger halvårlige planer for opprydning. I andre halvår av 2019 har syv entreprenører ansvar for å rydde bort ca. 9 000 Telenoreide stolper, ca. 500 km kobberledning og ca. 300 koblingsskap. I tillegg er det fjernet kobberanlegg fra ca. 3 000 stolper eid av andre infrastrukturaktører (fellesføring). En tilsvarende mengde Telenoreide stolper og kabel skal tas ned i første halvår av 2020.
Arbeidet foregår til dels i utmark og utilgjengelige områder uten veiforbindelse, der både båt og helikopter har bistått med å få tatt ut det sanerte materiellet, og få dette fraktet til en midlertidig oppsamlingsplass. Her blir alt materiell sortert for videre transportering til godkjent mottak. Opprydningen etter kobbernettet gjennomføres område for område, alt etter fremdriften i moderniseringen. Hvilke konkrete stolper som skal fjernes, avhenger av hvilke utbyggingsløsninger som skal benyttes fremover. Derfor vil arbeidet strekke seg ut over 2022, som er fremdriften Telenor har satt for overgangen fra kobber til nye løsninger.
Telenor har opplyst at selskapets mål er at det ikke skal være spor av kobbernettet når opprydningen i et geografisk område er ferdig. Hull etter fjernede stolper skal fylles igjen med masse tilsvarende massen på stedet. På dyrket mark skal de øverste 50 cm av stolpehullet fylles igjen med stenfri masse.
Telenor har totalt ca. 800 000 stolper, og en andel av disse vil bli stående til andre formål.
Telenor har videre opplyst at selskapet kontinuerlig får henvendelser fra kommuner og fylker med ønsker og krav om rydding av utstyr og anlegg som ikke lenger er i bruk. Anlegg/stolper som anses som til fare for liv og helse blir, ifølge Telenor, fortløpende vurdert av selskapets prekvalifiserte entreprenører. Det som vurderes som farlig, blir tatt hånd om så fort som mulig.
Telenor har opplyst at store utrangerte anlegg de siste årene er sanert i Nordland og Finnmark samt på Vestlandet, i dialog med fylkesmenn og kommuner.
Departementet vil i den videre dialogen med Telenor i forbindelse med den pågående saneringen av kobbernettet, fortsatt jevnlig be om oppdatert status når det gjelder opprydning av utstyr og materiell som ikke er i bruk.