Sheida Sangtarash (SV): Det kunne ikke vært verre, skriver direktør i helsetilsynet, Jan Fredrik Andresen, til VG den 27.01.2019, når han uttaler seg om tjenestene til personer med utviklingshemming.
Hva har regjeringen Solberg gjort for å sikre at lovverket etterleves og at mennesker med utviklingshemming får de tjenestene av den kvalitet de har krav på?
Begrunnelse
Allerede i 2007 slo Helsedirektoratet alarm om levekårene til mennesker med utviklingshemming. I rapporten "Vi vil, vi vil, men får vi det til" viser Helsedirektoratet at utviklingen går i strid med politiske målsetninger.
Det foreligger 6 rapporter fra nasjonale tilsyn med tjenestene til mennesker med utviklingshemming fra de siste 13 årene. Rapportene dokumenterer lovbrudd i fra 77 til 92 prosent av tilsynene. Det er vanskelig å se tendenser til forbedringer.
Professor Jan Tøssebro er blant dem som har fulgt utviklingen tettest med flere levekårsundersøkelser tilbake til 1989. Den siste rapporten fra Soderstrøm og Tøssebro har tittelen "Infridde mål eller brutte visjoner". Rapporten konkluderer med at utviklingen har gått i motsatt retning av de politiske målsetningene på alle områder, utenom fritidsaktiviteter. Norsk Forbund for utviklingshemmede hevder at de kjenner til dødsfall som følge av svikt i tjenestene. Forbundet etterlyser mer kontroll, sterkere statlig styring og at fylkesmannen gis sanksjonsmuligheter overfor alvorlige og gjentatte lovbrudd.
Den 8.11.2017 stilte stortingsrepresentant Tore Hagebakken spørsmål om hvilke tiltak som regjeringen ville iverksette for å rette opp de bedrøvelige forholdene som det nasjonale tilsynet med tjenestene til mennesker med utviklingshemming avdekte. Helse- og omsorgsminister Bent Høie viste til en forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjensten, samt regjeringens strategiplan i politikken overfor mennesker med nedsatt funksjonsevne. Regjeringens strategi "et samfunn for alle", ble lansert den 19. desember 2018. Det er vanskelig å finne de relevante forholdene i denne planen som konkret kan knyttes til det å forbedre forholdene som ble avdekket i det nasjonale tilsynet i 2016. strategien fikk også en lunken mottakelse blant funksjonshemmedes organisasjoner. Når samtlige 6 rapporter fra nasjonale tilsyn med tjenestene til mennesker med utviklingshemming viser lovbrudd i utstrakt grad så bør en stille spørsmål med om utfordringen løses ved forskrift. En trenger ingen forskrift som pålegger kommuner å følge sine lovpålagte plikter.
VG viste at de utøvde pressens samfunnsmandat på en god måte i Tolga-saken. Regjeringen reagerte raskt når media omsider kom på saken. Men det å sikre at også mennesker med utviklingshemming har gode liv og får sin rett, er primært et ansvar for regjeringen og ikke et ansvar for pressen. Det vil være interessant å høre hvilke konkrete tiltak regjeringen Solberg har iverksatt eller planlegger å iverksette.