Jonny Finstad (H): Hvilke ambisjoner har regjeringen for utviklingen av «Senter for oljevern og marint miljø i Lofoten og Vesterålen som et nasjonalt og internasjonalt ledende kompetansemiljø for arbeidet med oljevern og mot marin plastforsøpling», og hvordan henger dette sammen med Kystverkets interessekartlegging der man beskriver den nye testfasiliteten i Horten som et reelt alternativ til Fiskebøl?
Begrunnelse
Prosessen rundt etablering av et oljevern og miljøsenter i Lofoten og Vesterålen har vært lang og omfattende siden regjeringsplattformen i 2013 sa at senteret skulle etableres. Senteret er lokalisert i Svolvær og testsenteret på Fiskebøl.
I regjeringens Granavolden-erklæring heter det at regjeringen vil «utvikle Senter for oljevern og marint miljø i Lofoten og Vesterålen som et nasjonalt og internasjonalt ledende kompetansemiljø for arbeidet med oljevern og mot marin plastforsøpling».
Samtidig sendte DNV-GL, på oppdrag fra Kystverket og Senter for oljevern og marint miljø, ut en interessentkartlegging av potensielle brukere av test- og øvingsfasiliteter for oljevern og marin forsøpling den 3. januar i år. I forvarselet som ble sendt ut 21. desember 2018 beskrives undersøkelsen «…som et ledd i en utredning av aktuelle funksjoner, samt lokalisering.» Noen av spørsmålene i undersøkelsen er:
"Hvilke fordeler eller ulemper kan det ha for din virksomhet å etablere et test- og øvingssenter på Fiskebøl eller tilgrensede områder? (beskriv nedenfor)
Hvilke fordeler eller ulemper kan det ha for din virksomhet å utvide dagens test- og øvingssenter i Horten? (Beskriv nedenfor)
Hvilke fordeler eller ulemper kan det ha for din virksomhet med delt løsning mellom Fiskebøl og Horten?"
På denne bakgrunn er det oppstått bekymringer fra lokale myndigheter i Lofoten/Vesterålen og i Nordland om at det foregår en intern omkamp/dragkamp om lokalisering og innholdet i olje- og miljøsenteret som nå utvikles i Lofoten og Vesterålen.