Tonje Kopstad (SV): Etter EUs forsøksdyrdirektiv har Norge vært pålagt å opprette en nasjonal komite for beskyttelse av forsøksdyr siden 2015. Mens komiteene i de andre landene er godt i gang, uteble Norge fra det første EU-møtet for komiteene. Komiteen har ikke en gang hatt internt møte.
Når kan vi vente at de begynner sitt arbeid, og hvem har sekretariatsfunksjonen og hvorfor har det tatt så lang tid å opprette komiteen?
Begrunnelse
Ifølge EUs forsøksdyrdirektiv (2010/63/EU art. 49 no. 1) skal det være en nasjonal komite for beskyttelse av forsøksdyr i hvert av EU-landene. Også Norge skulle ha en slik komite fra 2015. Komiteen skal rådgi Forsøksdyrforvaltningen i Mattilsynet og dyrevelferdsansvarlige ved dyreforsøksvirksomheter angående dyrevelferd ved erverv, oppdrett, oppstalling, stell og bruk av dyr til forsøk. I tillegg skal komiteen jobbe for mer enhetlig 3R-arbeid (Reduction, Refinement, Replacement) og sikre utveksling av informasjon om beste praksis angående dyrevelferd og 3R mellom de ulike dyreforsøksvirksomhetene, samt utveksle slik informasjon med de tilsvarende komiteene i andre land. Komiteene i EU-landene har allerede hatt et møte, og mange er godt i gang med arbeid. Noen norsk komite deltok ikke på møtet. De som er blitt oppnevnt til å sitte i komiteen har heller ikke hatt ett eneste møte. I tillegg er det uklart hvem som har sekretariatsfunksjonen for komiteen i praksis, og flere av medlemmene mottok ikke oppnevningsbrevet da det ble sendt ut. Norge har altså fortsatt ikke fått i gang en komite for beskyttelse av forsøksdyr, slik vi har vært pålagt i snart fire år. Vi etterspurte fortgang i dette arbeidet i mai, og ser det som nødvendig å påpeke igjen at komiteen for beskyttelse av forsøksdyr må komme i gang med sitt viktige arbeid, slik de skulle ha gjort for lenge siden.