Cecilie Myrseth (A): Kongekrabbe er eksklusiv og etterspurt i markedet. Den er også viktig som inntektskilde for mange fiskere. NRK melder 13.8 at Fiskeridirektoratet mener betydelige mengder kongekrabbe blir fisket og omsatt ulovlig.
Hva gjør statsråden for å følge opp disse bekymringsmeldingene, og for å sikre en bærekraftig forvaltning av kongekrabben - i tråd med de rammene Stortinget har vedtatt?
Begrunnelse
Ifølge NRK 13.8.18 mener Fiskeridirektoratet at langt mer kongekrabbe blir fisket enn de kvotene som er fastsatt, og at store mengder omsettes svart. Sjømat Norge har, iflg. saken, anslått at så mye som flere hundre tonn å kongekrabbe blir omsatt svart. Stortinget har vedtatt at vi skal ha en todelt forvaltning av kongekrabben, med kommersielt fiske øst for Nordkapp, mens man vest for Nordkapp har såkalt desimeringsfiske. Kongekrabbekvoten for 2018 er på 1850 tonn, men Fiskeridirektoratet tror at "langt mer" kongekrabbe blir fisket og omsatt svart. Som direktoratet uttaler til NRK, er dette i så fall miljøkriminalitet som vil kunne ramme både bestanden og de som har sin næringsvirksomhet innen dette fisket. Det bes derfor om en orientering om hva statsråden vil gjøre for å få slutt på ulovlig kongekrabbefiske og sikre bærekraftig forvaltning.