Mona Fagerås (SV): Viktigheten av kjønnsbalanse i helsesektoren er viktig. Likevel har Kunnskapsdepartementet har satt en stopper for Universitetene i Bergen og Oslos ønsker om å starte en pilotering av 30 % mannlig kvote på opptak til profesjonsstudiet i psykologi.
Bør ikke studier med overvekt av ett kjønn bør kunne få innføre kvotering dersom de mener det er hensiktsmessig (slik bl.a. sykepleierutdanningen ved Lovisenberg diakonale høyskole i Oslo får) og er ikke "20 % regelen" blitt rigid tolket i dette tilfellet?
Begrunnelse
Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo har søkt kunnskapsdepartementet om pilotering av 30 % mannlig kvote på opptak til profesjonsstudiet i psykologi.
Begge universitetene har forsøkt ulike virkemidler for å bedre kjønnsbalansen og har erfart at det er behov for mer kraftfulle tiltak for reell endring.
Av alle som har fått tilbud om å starte profesjonsstudiet i Bergen eller Oslo denne høsten utgjør menn bare 21 % i Bergen og 23 % i Oslo (tall fra samordna opptak).
Disse tallene viser at der er en overrepresentasjon av ett kjønn. Universitetene har gjort sine vurderinger og jeg opplever at ministeren ved flere anledninger gir institusjonene stor frihet i å administrere studier og gjøre vurderinger om hva som er det beste og mest hensiktsmessig for den individuelle institusjonen, men ikke denne gangen. Likestilling i utdanning er viktig for samfunnet som helhet. Når ministeren i flere medium viser til den kritiske grensen, satt av stortinget, på 20 % er det vel en litt rigid tolkning at de universitetene som ønsker å starte en kvotering av menn ikke får det når prosentandelen menn er på 21 % og 23 %. Ikke mange skal falle fra studiet før det blir kritisk.