Kari Elisabeth Kaski (SV): I vedtak nr. 705, 29. mai 2017 fremgår det at regjeringen skal komme med et «helhetlig lovforslag som vurderer problemstillingen om hyblifisering».
Når kan vi forvente at dette følges opp, og vil Statsråden prioritere å stramme inn reglene for utleie av leiligheter som bokollektiver for å hindre utnyttelse av svake grupper i et stramt leiemarked?
Begrunnelse
Boligmarkedet i Oslo har over mange år vært under sterkt press. Etterspørselen etter bolig har vært høy og mange utleiere velger å dele opp leiligheter i mindre enheter for deretter å leie ut hver enhet med høy gevinst.
I Dagsavisen 16. mars kommer det frem at en privat utleier har gjort leilighet på 85 kvadratmeter på Tøyen i Oslo, med tre soverom, om til seks soverom, ved at stua er tatt bort. Rommene leies ut til seks kvinner som hver må ut med 8000,- i leie. Til sammen tar utleier inn 48.000 kroner hver eneste måned i leie. Kvinnene har ingen fellesarealer og må dele på et lite kjøkken, et toalett, og et lite bad. I et av de minste rommene, på 5-6 kvadratmeter, er det ikke mulig å åpne vinduet. Boden er fylt opp med utleiers ting. En av beboerne forteller til Dagsavisen at hun er ved dårlig helse og ikke i stand til å jobbe. Hun mottar derfor bostøtte fra NAV til husleien.
I dag har ikke kommunen de juridiske verktøy til å hindre slik praksis. Dette ligger på nasjonalt plan. Selv om de bor trangt og dårlig, hevder utbygger og utleier ifølge Dagsavisen at de har fulgt loven. Flere liknende saker ha vært oppe i Oslo de siste årene.
I Meld. 7 (2017-2018) til Stortinget fremgår følgende: Kommunal- og moderniseringsdepartementet uttaler i brev 10. januar 2018:
«Dokumentene som ligger til grunn for vedtaket er Prop. 39 L (2016–2017) Lov om eierseksjoner (eierseksjonsloven) og Innst. 308 L (2016–2017). Anmodningsvedtaket behandles i departementet nå. Oppfølging av vedtaket er nærmere omtalt i Prop. 1 S (2017–2018) for Kommunal- og moderniseringsdepartementet, side 199. Der står det at departementet vil vurdere om det er grunn til å foreslå nye eller tydeligere regler i plan- og bygningsloven, og om det bør gjøres tilføyelser i den nye eierseksjonsloven. Det opplyses også at departementet kommer tilbake til Stortinget i løpet av 2018. Kommunal- og forvaltningskomiteen har i Innst. 16 S (2017–2018) ikke merknader.»