Sveinung Stensland (H): Hvordan vil helseministeren sørge for at nasjonal statistikk om medikamentell kreftbehandling blir tilgjengelig via Kreftregisteret?
Begrunnelse
Vi bruker i dag over 2 milliarder kroner i året på kreftlegemidler (Kreft i Norge — kostnader for pasientene, helsetjenesten og samfunnet, Oslo Economics, 16. juni 2016). Dette tallet vil sannsynligvis øke. Dette er både fordi det blir flere krefttilfeller når de store fødselskullene etter 1945 er kommet opp i «kreftalder», og fordi det er en rivende rask medisinsk utvikling som medfører at det stadig blir flere nye og dyre kreftlegemidler. Utfordringen er at vi ikke vet noe om hvordan disse legemidlene brukes, om de har den effekten vi tror de har, og om det er lik tilgang over hele landet.
Kreftregisteret har siden 1950 tallet hatt komplett oversikt over antall krefttilfeller i Norge. Registeret har også god oversikt over kirurgi og strålebehandling som gis til kreftpasienter. Slike data publiseres offentlig årlig, og sykehusene kan hente sine tall fra Kreftregisterets nettløsninger. Det som derimot mangler er oversikt over den medikamentelle kreftbehandlingen som gis i sykehus. Det finner i dag ikke landsdekkende statistikk over hvilke pasienter som mottar slik behandling. Statistikken som kan hentes ut i dag fra eksempelvis legemiddelforbruk.no eller sykehusapotekenes legemiddelstatistikk, representerer sykehusenes totale innkjøp av kreftlegemidler. Fra Kreftregisteret kan man hente ut data legene har rapportert inn, men når det gjelder medikamentell behandling er dataene dessverre svært mangelfulle. Dette til tross for at slik behandling skal meldes til Kreftregisteret. Vi vet altså ikke fullt ut hvem som får hva av legemidler mot kreft, en medikamentgruppe som er en stor kostnadsdriver. Det gjør oss i dårligere stand til å måle effekten av ulik behandling og påvirker både leger og andre beslutningstakeres evne til å ta optimale valg.
En løsning er at kreftlegene blir bedre til å rapportere medikamentell behandling til Kreftregisteret. Men, en annen mulighet er å sørge for at slike data ble meldt direkte fra sykehusapotek systemene til Kreftregisteret. Kreftregisteret ville da kunne bidra til at medikamentell kreftbehandling ble monitorert i forhold til om legemidlene gir ønsket effekt i pasientgruppen, om de er trygge å bruke, og om de er likt tilgjengelige over hele landet, på lik linje med annen kreftbehandling.