Nina Sandberg (A): Hva vil statsråden gjøre for at læresteder som tilbyr kompletterende ettårige studier for søkere med fluktbakgrunn, kan tilby ledige plasser til søkere med utdanning utenfor EU/EØS og Sveits, inntil departementets utredning og etterfølgende stortingsvedtak foreligger?
Begrunnelse
Arbeiderpartiet vil at Norge skal være et inkluderende samfunn, der innvandrere raskt kommer ut i jobb. Mange har med kunnskap og ferdigheter Norge trenger. Utdanningssystemet må gir flyktninger muligheter til å bygge på eksisterende utdanning, unødig byråkrati bør ikke bremse integreringen.
I 2016 fikk Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) midler til å tilby kompletterende utdanning for flyktninger med fullført sykepleier- eller lærerutdanning. Tilsvarende for realfag/teknologifag starter opp våren 2018 ved HiOA og ved Norges teknisk naturvitenskapelige universitet (NTNU). Av ulike årsaker har HiOA ikke fått fylt opp alle studieplassene. På mitt spørsmål til statsråden om hva han vil gjøre på kort og lang sikt for å utnytte ledig kapasitet best mulig, sa statsråden seg enig i at man bør finne fleksible løsninger. Det er positivt at mitt spørsmål har resultert i at departementet har bedt HiOA om å vurdere å redusere opptakskrav i norsk og engelsk, og at statsråden vil initiere en utredning om samfunnsmessige, internasjonale og økonomiske konsekvenser ved å åpne for kompletterende utdanning for andre grupper enn de med fluktbakgrunn. HiOA skal imidlertid lyse ut studieplassene på de kompletterende studiene kommende vinter, og trenger en avklaring fra statsråden med hensyn til hvilke søkere som kan kvalifisere til studieplassene. Høgskolen mener det er best bruk av disse plassene om de kan fylles opp av søkere fra alle innvandrergrupper med fullført aktuell utdanning.