Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hva gjør eller hva kan regjeringen gjøre for å sikre god helsehjelp til fødende og nyfødte med Trisomi 18?
Begrunnelse
Mange kvinner som har båret frem barn med Trisomi 18 forteller hjerteskjærende erfaringer fra møtet med helsevesenet før og etter fødsel.
Keisersnitt er et vanlig inngrep som gis til ca. 16 % av de fødende. Mødre til barn med Trisomi 18 forteller at de blir nektet keisersnitt, selv om vi vet at 15-35 % av disse barna dør av påkjenningen av en normal vaginal fødsel. Mødrer forteller at deres barn også kan bli nektet sondemat etter fødsel dersom barnet ikke selv tar til seg nok næring. I praksis vil dette bety at barnet ikke vil overleve. Forskning viser at de fleste barn med Trisomi 18 trenger nettopp sondeernæring for å overleve. Pårørende forteller at barnet ti på seg til avskjed med barnet. Likevel opplever noen foreldre at leger vil fjerne pustehjelpen enten det er maske eller noe annen pustehjelp, "til beste for barnet", selv om barnet trenger dette mest på grunn av for trange luftveier, mer enn Trisomien. Andre barn med Trisomi 18 som har påvist hjertefeil får ikke alltid vurdert muligheten for hjertekirurgi, selv om dette er en selvfølge for andre babyer med samme hjertediagnose.
Trisomi 18 er en alvorlig tilstand som ofte medfører flere organfeil. Barn med denne diagnosen har høy dødelighet, mens noen kan få flere år ja tiår med gode liv.
Når livreddende helsehjelp ikke skal gis med begrunnelse i diagnosen Trisomi 18 og ikke etter individuell medisinsk vurdering, så vitner dette om for disse barna en livsfarlig diskriminering.
Spørsmålet om helsehjelp til nettopp denne pasientgruppen er blitt stilt flere ganger.
Når jeg tillater meg å stille spørsmål på nytt så er det fordi jeg fortsatt får henvendelser om de samme problemstillingene, og det viser at helsetilbudet ikke er blitt godt nok.