Kirsti Bergstø (SV): Bergens Tidende skrev den 9. november om Johanne på 17 år som ikke får anledning til å reise på ferie. Johanne har behov for bistand og mottar kommunale tjenester. Hun får ikke ta med seg tjenesteytere på den planlagte ferieturen. Hadde Johanne organisert tjenestene i form av brukerstyrt personlig assistanse, kunne assistentene bistått Johanne under ferieturen.
Hva vil statsråden gjøre for å rette opp denne forskjellsbehandlingen?
Begrunnelse
Omsorgstjenestene ble innført med sosialtjenesteloven i 1991. Målsetningen var å sikre at alle i størst mulig grad skulle få ta del i dagliglivets gjøremål, noe som også gikk klart frem av sosialtjenestelovens § 4-3. Ferie ble den gang ikke regnet som en del av dagliglivets gjøremål. Mye har endret seg siden 1991. I dag er det svært vanlig at ungdom tar billigturer både innenlands og utenfor landets grenser.
De som organiserer tjenestene i form av brukerstyrt personlig assistanse (BPA), kan ta assistenten med på ferieturer, hvis en holder seg innenfor arbeidsmiljøloven og vedtaket om tjenestenes omfang.
Det at en har rett til å ta med assistenter i en BPA-ordning, men ikke ordinære kommunale tjenesteytere, medfører en forskjellsbehandling som aldri verken er tiltenkt eller omtalt i lovverket. På samme måte som en kan ta med en assistent på ferie, kan det være rimelig at også personer som mottar tjenester på annen måte enn ved BPA, innenfor arbeidslivets reguleringer og de vedtatte timerammene, kan ta med tjenesteyter(e) på ferie. Omsorgstjenestens formål er de samme, uavhengig av hvilke tjenester som inngår som virkemidler for å realisere målsetningene.