Karin Andersen (SV): Stadig flere innser at de internasjonale avtalene om handel og investeringer, som TISA, TTIP og TPP, kan svekke både demokratiet, nasjonale rettssystem, og lokaldemokratiet. KS skriver i sitt saksdokument at det "er politisk sprengkraft i detaljene, dette kommer nå også til syne". Det gjelder bl.a. muligheten til å bedre helse, miljø og sikkerhet, men også at avtalene kan gi beskyttelse av utenlandske investorers interesser på bekostning av offentlige aktører.
Mener statsråden det er aktuelt å inngå avtaler med slik virkning?
Begrunnelse
Mange land og organisasjoner er svært urolige for virkningen av nye handelsavtaler som nå er i emning.
I Norge er nå KS bekymret for lokaldemokratiets stilling i møte med de nye handelsavtalene og skriver i sitt saksdokument at det «er politisk sprengkraft i detaljene, dette kommer nå også til syne i Norge». Blant annet er KS bekymret for at frihandels- og investeringsavtalen mellom EU og USA (TTIP) gjennom utvikling av «standarder og forskrifter for helse, arbeid og miljø kan også påvirke kommunene. Det samme kan gjelde beskyttelse av utenlandske investorers interesser overfor offentlige aktører». Og videre, at hvis «forhandlingene lykkes, kan Norges mulighet til å påvirke relevant lovgivning i EU indirekte reduseres, fordi EU i økende grad må forholde seg til USA når nye regler og standarder utformes».
KS sin europeiske paraplyorganisasjon, CEMR - Council of European Municipalities and Regions - er sitert i KS sitt styredokument.
CEMR er svært kritisk til de forhandlingene som EU-kommisjonen har initiert gjennom TTIP og TISA. I TTIP vil USA og EU på byråkratnivå og i dialog med sine næringslivsaktører lage nye standarder for politikkutforming. CEMR frykter at det er byråkratiet og kapitalen som da vil legge rammene for politikken, ikke omvendt.