Kari Kjønaas Kjos (FrP): Kan foreldre med hjemmeboende barn med nedsatt funksjonsevne få benytte brukerstyrt personlig assistent (BPA) i barnehagen?
Begrunnelse
Jeg har blitt kontaktet av foreldre som blir nektet BPA for deres barn i barnehagen.
Et av barna har komplisert epilepsi og går på tilrettelagt avdeling i barnehagen. Der har barnet til daglig personell som jobber en-til-en med barnet. Barnet orker ikke å være i barnehagen mer enn maks fire timer, og det er fattet vedtak på at barnet skal ha BPA i to timer før barnehagetiden og 2,5 timer etter barnehagen. I barnehagetiden skal en ansatt i barnehagen være med barnet, og foreldrene skal hente og bringe.
Kommunen nekter å ha BPA i barnehagen blant annet fordi den personen som følger barnet bør være ansatt i barnehagen og være en del av barnehagekulturen, og ikke en «utenforstående».
I tillegg til at det er en stor belastning for barnet å ha så mange mennesker å forholde seg til, byr dette også på betydelige praktiske utfordringer for familien. Det er vanskelig å kombinere en jobbsituasjon med å hente og bringe til barnehagen midt på dagen. Det er også vanskelig å finne en BPA som kan jobbe i to omganger i så få timer i løpet av en dag, for de fleste er dette ugunstig arbeidstid. Fridager og feriedager i barnehagen byr også på vanskeligheter, da timene han er i barnehagen er bundet opp til en ansatt i barnehagen og ikke en BPA.
Slik jeg har oppfattet intensjonen med BPA, så skal brukeren ha rollen som arbeidsleder og påta seg ansvar for organisering og innhold ut fra egne behov. Slik skal brukeren få mer innflytelse over egen livssituasjon. I dette tilfelle finner jeg at det motsatte har skjedd, gjennom å hindre barnet å få en BPA gjennom hele dagen, hjemme som i barnehagen, samtidig som man forhindrer foreldrene aktiv yrkesdeltakelse.