Ågot Valle (SV): En meddommer i Bergen ble erklært inhabil i en voldtektssak på grunn av hennes engasjement i forhold til overgrep mot kvinner og fordi hun i 1957 ble utsatt for overgrep.
Mener statsråden at en dommer kan anses som inhabil dersom hun har et generelt engasjement i forhold til sakskomplekset, er det ikke slik at domsapparatet har for dårlig kunnskap og innsikt i seksualisert vold, og er statsråden enig i at ytringsfriheten blir svekket dersom dommere ikke kan engasjere seg i den offentlige debatten i viktige saker?
Begrunnelse
Meddommeren som ble erklært inhabil, har et sterkt kvinnepolitisk engasjement, og hun har deltatt i debatten rundt seksualisert vold og overgrep mot kvinner. For mange år siden ble hun som 15-åring utsatt for et seksuelt overgrep. Hun har bred politisk erfaring. Hun har blant annet vært kommunalråd i Bergen. Det har kommet sterke reaksjoner på at hun ble erklært inhabil. Jeg viser til oppslag i Bergens Tidende og Bergensavisen. En skulle tro at det hadde vært en fordel og en ressurs for rettsapparatet dersom dommere har større innsikt i overgrepssaker mot kvinner.
Jeg viser forøvrig til kjennelse 6. april 1983 i Høyesterett. Der var spørsmålet om en dommer som var sterkt engasjert i militærsaker generelt, var inhabil. Han ble ikke funnet inhabil.
Jeg viser også til at resultatet av rettens kjennelse om inhabilitet i denne saken er at straffesaken utsettes ytterligere, noe som er svært uheldig for de involverte.