Steinar Rørvik (FrP): Bør utenlandske statsborgere som er dømt til soning separeres og totalt adskilles fra norske innsatte?
Begrunnelse
Det er observert at flere utenlandske kriminelle nettverk etablerer seg i Norge, og mye av rekrutteringen skjer i norske fengsler. Noen kriminelle lar seg bevisst fengsle for å komme i kontakt med likesinnede. Kripos peker på trusler fra nettverk i Sverige, Marokko, Litauen og albanskspråklige land.
Vi ser allerede at det svenske nettverket Filterlösa grabbar (FLG), en del av Shottaz-nettverket, som er knyttet til flere gjengdrap i Sverige, har fått fotfeste i norske miljøer. Det svenske Foxtrot-nettverket har også tilknytninger i flere norske politidistrikt.
Den ekstreme volden som utøves av kriminelle i svenske narkotikanettverk er kalkulerende og grenseoverskridende, og selges som bestillingsoppdrag i kriminelle miljøer. Aktører fra disse nettverkene i Sverige knyttes til vold og frihetsberøvelse i Norge, ifølge Kripos.
Situasjonen er alvorlig, og Norge risikerer å bli et transittland for narkotika. Politiet, Tolletaten og andre samfunnsaktører må samarbeide for å motvirke denne utviklingen, sier Eivind Borge, leder for etterforskningsavdelingen i Kripos.
Det kan derfor være hensiktsmessig å vurdere soning i norske fengsler uten mulighet for kontakt med norske innsatte for å hindre videre etableringer og forgreninger. Informasjon fra tidligere innsatte bekrefter denne utviklingen og praksisen.
For å motvirke denne utviklingen, kan vi vurdere flere tiltak:
1. Separat soning: Utenlandske fanger kan sone uten kontakt med norske innsatte for å hindre rekruttering og etablering av kriminelle nettverk i fengslene.
2. Økt overvåking: Forsterket overvåking og kontroll i fengslene for å oppdage og forhindre kriminell aktivitet.
3. Internasjonalt samarbeid: Økt samarbeid med politimyndigheter i andre land for å bekjempe transnasjonale kriminelle nettverk.
4. Forebyggende tiltak: Implementere programmer som reduserer risikoen for at innsatte blir rekruttert til kriminelle nettverk, som utdanning og rehabilitering.
5. Styrket etterretning: Bedre etterretning og informasjonsdeling mellom ulike etater for å identifisere og bekjempe kriminelle nettverk.
6. Strengere straffer: Vurdere strengere straffer for de som er involvert i organisert kriminalitet og narkotikasmugling.
Disse tiltakene kan bidra til å redusere innflytelsen til utenlandske kriminelle nettverk i Norge.