Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:580 (2024-2025)
Innlevert: 04.12.2024
Sendt: 04.12.2024
Besvart: 11.12.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Hvordan og med hvilken tidshorisont jobber regjeringen for å sikre at Norge får på plass en avtale med EU om medisinske mottiltak i helsekriser, og hvilke konsekvenser får det at Norge ikke får delta i EUs utvidede helseunion?

Begrunnelse

Under pandemien viste EU betydelige fordeler ved å ha et koordinert system for å sikre tilgang til vaksiner og andre kritiske ressurser. I 2022 etablerte EU en helseunion for å ytterligere styrke samarbeidet mellom medlemslandene for å styrke helseberedskapen og sikre bærekraftige helsetjenester. Norge har lenge ivret for å være med i denne helseunionen for å sikre forutsigbarhet og sterkere helsesamarbeid med EU. Viktigheten av et slikt samarbeid ble spesielt viktig under pandemien: At Norge fikk rask tilgang på vaksiner, var takket være en handlekraftig svenske og goodwill fra EU som tok oss med i den felles innkjøpsordningen selv om vi ikke hadde krav på det.
EUs helseunion skal også løse andre store utfordringer på helseområdet knyttet til blant annet legemiddelforsyning, helsedata, helsepersonellmangel, mental helse og kreft. Imidlertid har EU-kommisjonen gjort det tydelig at Norges ambisjoner må være moderate og at det skal være forskjell på å være EU-medlem og å ikke være det. De har derfor avgrenset forhandlingsmandatet til å gjelde medisinske mottiltak i helsekriser. Dette er vesentlig snevrere enn Norge ønsker seg, og vil gjøre at vi står utenfor det brede helsesamarbeidet i EU.
Norges etterslep på implementering av EØS-regelverk har også betydning for avtaleforhandlingene med EU. Som utenriksministeren nylig påpekte i Stortingets Europautvalg, påvirker Norges evne til å holde orden i eget hus EUs vilje til å gi oss tilgang til viktige avtaler blant annet på helseområdet.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Europakommisjonen har oversendt Rådet sine anbefalinger til mandat for forhandlinger med Norge, Island og Liechtenstein om helseberedskap. Forslaget til mandat er nå til behandling i Rådet.
Forslaget handler om tiltak i helsekriser innenfor området medisinske mottiltak. Det er del av Norges kjerneinteresse fordi det vil redusere sårbarhetene forbundet med å stå utenfor EUs helseberedskap. Det vil gi Norge deltakelse i en viktig del av EUs helseunion. Samtidig vil en slik avtale ikke gi Norge deltakelse i helheten av EUs helseberedskap. Det arbeides derfor aktivt for at Norge skal få tilgang til EUs beslutningsprosesser når det gjelder helseberedskap på så like vilkår som mulig sammenlignet med EUs medlemsland. Pandemien viste at EU vil ta i bruk en rekke verktøy og virkemidler for å bekjempe helserelaterte kriser. For Norge er det derfor viktig å bli en del av EUs samlede helseberedskap.
Regjeringen arbeider aktivt og på flere nivå for å utvide virkeområdet, samt for at mandatet kan vedtas så raskt som mulig i løpet av våren 2024 slik at forhandlinger kan starte. For å styrke vår posisjon i forhandlinger med EU innen viktige felt har regjeringen arbeidet med å løse saker som skaper utfordringer i vårt forhold til EU.