Skriftlig spørsmål fra Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:512 (2024-2025)
Innlevert: 27.11.2024
Sendt: 28.11.2024
Besvart: 10.12.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG)

Spørsmål

Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG): Da Justisministeren 7. mars åpnet nytt politikontor på Mortensrud, uttalte hun at man lokalt hadde store utfordringer med kriminalitet, og at kontoret skulle bidra til forebygging. Bydel Søndre Nordstrand, som Mortensrud er del av, må gjennomføre store kutt som følge av færre inntekter pga. byrådet i Oslo og regjeringens politikk.
Hvordan vurderer justisministeren at kuttene vil påvirke ungdom- og gjengkriminalitet i området, og hvordan vil regjeringen motvirke dette, når kommunale tjenester som politiet samarbeider med forsvinner?

Begrunnelse

Søndre Nordstrand er pålagt dramatiske kutt i sine budsjetter. Totalt skal det kuttes årlig 144 mNOK og 115 heltidsstillinger. Dette er mer enn alle andre bydeler. Bakgrunnen for dette er flere forhold:
· Kutt i rammeoverføringer fra Oslo Kommune til bydeler for å finansiere det Høyre- og Venstre-ledede byrådets lavere eiendomsskatt
· Byrådets endringer av demografisk profil for bydelfinansiering, som rammer bydeler med høy andel barn og ungdom negativt.
· Pga. dyrtid har sosialhjelpsutgifter eksplodert. Bydeler får kun 1/3 del kompensasjon; resten må bydelen selv dekke. Dette rammer fattige bydeler hardest
· Økte kostnader i forbindelse med habilitering av personer med funksjonsnedsettelser, barnevernsinstitusjoner og rusinstitusjoner pga. reformer. Dette rammer igjen levekårsutsatte bydeler hardest.
Arbeider- og Senterparti regjeringens omfordeling gjennom kommunefinansiering som påvirker hele Oslo negativt
Bydelen har ingen innflytelse på sine egne inntekter, og bydelsdirektøren er pålagt å levere et budsjett i balanse. Det er derfor fremlagt kutt forslag som eksempelvis:
· Kutter nesten alle fritidsklubber til ungdom, samt støtte til frivillighet i en bydel som er blant de med mest trangboddhet.
· Kutter sterkt i omfanget av lovpålagte tjenester til funksjonshemmede
· Kutter i institusjonsplasser for barnevern, uten at det er synliggjort et lavere behov
· Kutter sterkt i antall plasser på rusinstitusjoner, uten at behovet er blitt mindre
· Kutter 1 time i åpningstider for alle barnehager, uten at det er vist hvordan for eksempel aleneforeldre skal kunne håndtere 100% jobb ved siden av dette.
Søndre Nordstrand er en bydel som har hatt vedvarende levekårsutfordringer. Pga. relativt lave boligpriser har det vært billigere å bosette grupper med ulike utfordringer i området. Nå straffes bydelen for dette, ved at det er bydelen selv som må finansiere kutt for å håndtere økte sosialutgifter og andre tilknyttede kostnader. Dette vil igjen gjøre levekårsutfordringene enda verre. Eldre, unge og funksjonshemmede vil bli sittende hjemme uten tilbud, uten mulighet for hjelp. Det kuttes til og med palliativ oppfølging, selv når du skal dø har du ikke like rettigheter som i de andre bydelene.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Innledningsvis vil jeg presiserer at Oslo kommune vurderer sine egne økonomiske prioriteringer og tiltak innenfor egen kommune og ansvarområde.
For Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering er satsing på lokalpoliti, som politistasjonenpå Mortensrud, bidrar til forebygging, mer kunnskap og mer effektiv hendelseshåndtering. Mortensrud er et godt sted å bo, men det er også et område med utfordringer. For å lykkes i å løse disse utfordringene er politiet avhengig av å fortsette det gode samarbeidet med både beboere, frivillige organisasjoner, kommunen og andre aktører. Regjeringen har i tillegg lagt frem «gjengpakke I» og «gjengpakke II», som forsterker politiets evne til å forebygge og håndtere denne typen kriminalitet.
Politiet i Oslo samarbeider med Oslo kommunen gjennom SaLTo-modellen, der de koordinerer og samordner det rus- og kriminalitetsforebyggende arbeidet overfor barn og unge. De møtes jevnlig for å utveksle kunnskap og erfaring, utarbeider felles rapporter om utviklingen og utfordringsbildet og iverksetter tiltak. Det er også et tilsvarende samarbeid i bydelene.
Regjeringen satser på målrettede tiltak der statistikken går i feil retning, og i forslag til statsbudsjett foreslås det 10 millioner til områdesatsinger i Oslo sør og Oslo indre øst. I områdesatsingen i Oslo sør deltar politiet i samarbeid med kommunen og Bydel Søndre Nordstrand. I forslaget til statsbudsjett foreslås det i tillegg 100 millioner kroner til beredskapsteam og skolemiljøteam i kommuner med de største utfordringene, 20 millioner til foreldrestøttende tiltak, og 10 millioner til møteplasser for unge gutter og menn. I tillegg foreslås det 10 millioner kroner til etablering av en ny tilskuddsordning for samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak (SLT).