Skriftlig spørsmål fra Erlend Larsen (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:110 (2024-2025)
Innlevert: 14.10.2024
Sendt: 14.10.2024
Besvart: 18.10.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Larsen (H)

Spørsmål

Erlend Larsen (H): Mener statsråden det er tilrådelig å sende de som har mistet retten til opphold til Libanon under nåværende omstendigheter, og hvordan skal de komme seg inn i Libanon nå som flytrafikken enten er stengt eller sterkt redusert?

Begrunnelse

Bladet Vesterålen skriver den 11. oktober at det er besluttet at vedtaket om å sende en liten familie fra Norge til Libanon ikke oppheves. Ifølge avisen mener verken UDI eller UNE at den generelle sikkerhetssituasjonen i Libanon er så alvorlig at vedtaket om å sende en mor og hennes to mindreårige barn bør oppheves. UDI og UNE går altså på tvers av anbefalingene fra UD, som fraråder alle reiser til Libanon, et land som er i ferd med å bli bombet sønder og sammen.
Jeg forholder meg ikke til spørsmålet om rett til opphold, kun om det er rett tidspunkt å returnere de som har fått avslag på opphold.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Utlendingslovens system er slik at det er Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) som vurderer sikkerhetssituasjonen i det enkelte land, og som avgjør om situasjonen er trygg nok for retur dit. Utlendingsmyndighetene har spesialkompetanse i å foreta slike vurderinger basert på oppdatert landinformasjon. Jeg mener det er riktig og viktig at dette er objektive vurderinger basert på oppdatert landinformasjon, slik det norske systemet er i dag, og ikke politiske vurderinger
UDI og UNE er godt kjent med situasjonen i Libanon og i Midtøsten for øvrig. Jeg har tillit til at de følger utviklingen nøye, og at returvurderingene som nå gjøres er i overensstemmelse med gjeldende lover og våre internasjonale forpliktelser. Det er viktig for meg å få frem at ingen asylsøkere i Norge som har behov for beskyttelse, blir returnert til det stedet de risikerer forfølgelse.
Når det gjelder «anbefalingene fra UD», antar jeg at representanten sikter til Utenriksdepartementets (UDs) reiseråd for norske statsborgere. Jeg presiserer at reiserådene er en del av UDs konsulære bistand rettet mot nordmenn på reise, og ikke et signal til befolkningen i eget land om å unngå å oppholde seg der. Om en person har et beskyttelsesbehov, og derfor ikke kan returnere til sitt hjemland, er en annen vurdering basert på andre kriterier.
I skrivende stund mener verken UDI eller UNE at den generelle sikkerhetssituasjonen i Libanon er så alvorlig at plikten til å returnere dit må suspenderes for enhver. Men i lys av den alvorlige situasjonen, kan dette endre seg raskt.