Kirsti Bergstø (SV): ME pasienter kan i dag pålegges av Nav å gjennomgå behandlingsopplegg som kan gjøre dem verre og hvor det er reist stor medisinsk tvil om en mulig effekt.
Vil statsråden endre forskriftene slik at ME-pasienter ikke pålegges å delta i behandlingsopplegg i regi av Nav som ikke er hensiktsmessig for den enkelte?
Begrunnelse
I en spørreundersøkelse gjennomført av Sintef og Fafo kommer det frem at 7 av 10 ME-pasienter ble sykere etter å ha deltatt på rehabilitering i regi av Nav. Videre kommer det frem at 9 av 10 svarte nei på spørsmålet om de følte seg mer klar for arbeidslivet etterpå.
ME er en invalidiserende sjukdom. Det finnes ingen medisinsk kur, ei heller noen biomarkør som kan avgjøre om du har ME eller ikke, men det et er ganske stor enighet om noen strenge kriterier som kan skille ME fra andre former for utbrenthet. Av de som oppfyller disse kriteriene så blir ca. 5 % friske igjen etter kortere eller lengre tid. Det er i Norge i dag anslagsvis mellom 10 000 og 20 000 ME-pasienter. Mange av dem er helt eller delvis sengeliggende og har svært redusert livskvalitet. Situasjonen for de fleste ME-pasientene, og deres pårørende, er at de ber om å få slippe tvangsbehandlinger som gjør dem verre. Mange har måttet gå gjennom slike opplegg for å få utbetalt videre støtte fra Nav. De møter fortsatt også hjelpere som stiller spørsmål ved om de «egentlig» er sjuke.