Bjørnar Moxnes (R): Er forsvarsministeren kjent med at E-tjenestens agenter utga seg for å være bistandsarbeidere, hva slags følger fikk i så fall dette og kan forsvarsministeren garantere at E-tjenesten ikke fortsetter å bruke metoder som undergraver Genèvekonvensjonene og hjelpearbeideres sikkerhet?
Begrunnelse
I boken Spionkrigen av tidligere NRK-journalist Bård Wormedal forteller en kilde fra Etterretningstjenesten at tjenestens agenter på oppdrag i utlandet kunne utgi seg for å være bistandsarbeidere. Opplysningen knytter seg til E-tjenestens avdeling E14 og er referert i NTBs artikkel 8. mai. I boken står følgende:
«E14-agentene var i Bosnia, senere Makedonia, Kosovo, Irak, Afghanistan, Libanon, Syria og Sudan. (…) En dekkhistorie for agentene kunne være at de var bistandsarbeidere. Faren for å bli avslørt lå alltid der.»
At militær etterretning utgir seg for å være sivile bistandsarbeidere kan sette faktiske bistandsarbeidere i fare, svekke tilliten til dem og hindre nødvendig hjelp fra å komme frem. Et eksempel på dette er operasjonen The Guardian avdekket i 2011, hvor CIA opprettet et falskt vaksineprogram i Abbottabad i Pakistan for å sikre seg DNA-materiale fra Osama Bin Laden. Etter at pakistansk etterretning arresterte legen tilknyttet operasjonen, florerte det med konspirasjonsteorier rundt vaksiner generelt i området. Lokale ledere oppfordret til å ikke la barn vaksineres, flere distrikter forbød vaksinasjon og Taliban utstedte en fatwa mot vaksineprogrammer. CIA-direktør John Brennan ga i august 2013 en ordre som forbød tjenesten å bruke vaksineprogrammer til å innhente etterretning.
Bistandsarbeid i krigs- eller kriserammede områder er avhengig av tillit til at arbeidet er nøytralt, humanitært fundert og ikke-diskriminerende. At militær etterretning opererer under dekke av bistandsarbeid kan også være i strid med den medisinske nøytraliteten nedfelt i Genèvekonvensjonene samt med andre internasjonale traktater Norge er del i.
Spørsmålsstiller vil i denne sammenhengen vite om Forsvarsdepartementet var kjent med praksisen og om E-tjenestens virksomhet i dag er i samsvar med internasjonal rett på området.