Elise Waagen (A): På hvilket grunnlag er søknadsfristen på 3 måneder satt for å søke pleiepenger, mener statsråden det er rimelig at det er familier med behov for pleiepenger som skal bære konsekvensene av lange ventetider gjennom at de ikke får søkt pleiepenger innen fristen på 3 måneder, og hva vil statsråden gjøre for sikre økonomisk trygghet for familier som venter på nødvendig legeerklæring?
Begrunnelse
I Rundskriv til ftrl kap 9 står det følgende om krav til legeerklæring ved søknad om pleiepenger:
«Generelle krav til legeerklæring ved søknad om pleiepenger for syke barn
Alle krav om pleiepenger ved pleie av syke barn må dokumenteres med legeerklæring. Mangler det legeerklæring, må dette innhentes før søknaden kan behandles.
Det er kun leger som kan underskrive erklæringen. Psykologer, psykologspesialister, fysioterapeuter, sosionomer eller andre profesjoner kan ikke undertegne legeerklæringen. Uttalelser fra andre behandlere enn lege kan legges ved søknaden.
Videre er det både etter § 9-16 første og tredje ledd krav om at legen må være tilknyttet spesialisthelsetjenesten. Hva som er spesialisthelsetjeneste er regulert i Lov om spesialisthelsetjenesten, og omfatter både statlige og private virksomheter. Det betyr at legeerklæringen ikke kan komme fra leger tilknyttet primærhelsetjenesten som fastleger eller leger ved kommunal legevakt. Dersom NAV er i tvil om legens status i den enkelte sak, skal NAV be legen dokumentere denne.
Kravene til legeerklæring er gitt direkte i loven, og feil ved legeerklæringen kan bety at søknaden blir avslått. Et eksempel kan være at det er barnets fastlege som har skrevet og undertegnet legeerklæringen. Før det eventuelt kan gis avslag, må den som søker først få mulighet til å legge fram ny og riktig legeerklæring.»
Videre står det følgende i rundskrivet:
«Ved oppstarten av et pleiepengetilfelle og i inntil åtte uker må kravet dokumenteres av en lege ved en helseinstitusjon i spesialisthelsetjenesten. Helseinstitusjon som hører under spesialisthelsetjenesteloven vil i hovedsak være godkjente offentlige og private sykehus inkludert poliklinikker. Det er Helse- og omsorgsdepartementet som godkjenner sykehus og eventuelt andre helseinstitusjoner etter spesialisthelsetjenesteloven. Dersom NAV er i tvil om institusjonen er en del av spesialisthelsetjenesten, må NAV be om at dette dokumenteres.»
På NAV.no oppgis det at søknadsfrist for å søke pleiepenger er 3 måneder.
«Normalt sender du søknaden med en gang. Du må søke innen tre måneder etter at pleiepengeperioden starter. Skal du for eksempel ha pleiepenger fra 15. juni, må NAV ha søknaden senest i løpet av september.»
Ventetiden til for å komme inn til nødvendig helseinstitusjon i spesialisthelsetjenesten for å få legeerklæring til søknad kan i enkelte tilfeller overgå fristen for å søke pleiepenger som er satt til 3 måneder.
Det er urimelig at foreldre og barn blir straffet ved brudd på søknadsfrist på grunn av lange ventetider i det helsevesenet.
Gjennom FriFagbevegelse og Dagsavisen 26. februar har det blitt kjent at en alenemor fra Sarpsborg opplever at hennes datter får time hos BUP først 6 uker etter fristen på 3 måneder for å søke pleiepenger har gått ut. Alenemoren har tatt ulønnet permisjon fra jobb for å kunne følge opp datteren.