Skriftlig spørsmål fra Kathy Lie (SV) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:3024 (2022-2023)
Innlevert: 28.08.2023
Sendt: 28.08.2023
Besvart: 04.09.2023 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Kathy Lie (SV)

Spørsmål

Kathy Lie (SV): Hvor står prosessen for etableringen av den lovede støtteordningen for det frie scenekunstfeltet, når kan sektoren forvente at Regjeringen innfrir sine løfter og får ordningen på plass?

Begrunnelse

Siden 2017 har politikerne kommet med lovnader om en støtteordning som skulle sikre forutsigbar støtte for blant annet de etablerte scenekunstkompaniene som tidligere mottok støtte fra basisfinansieringen i Kulturrådet. Basisfinansieringen opphørte i 2018, og ble erstattet med kunstnerskapsstøtten. Som resultat er det mange av de etablerte kompaniene som ikke fikk videreført sin støtte, grunnet innretningen og retningslinjene for kunstnerskapsstøtten.
Tilskuddsordningen for de etablerte scenekunstkompaniene ble ikke etablert i statsbudsjettet for 2023, slik det ble forespeilet, men det kom nye signaler om at ordningen ble utsatt til 2024. Feltet etterspør mer informasjon om prosessen rundt etableringen av støtteordningen, hvilken innretning man kan forvente seg, og når sektoren kan vente at en ordning for forutsigbar støtte er på plass.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: I forbindelse med regjeringsskifte i 2021 foreslo denne regjeringen å opprette en søkbar ordning for etablerte scenekunstkompanier, jf. Prop. 1 S Tillegg 1 (2021-2022). Siden 2022 har vi jobbet med saken og vi er fast bestemt på å levere på dette punktet.
Scenekunstfeltet har de siste 15–20 årene hatt en sterk vekst, og vi ser en stadig økende tendens til at kompanier og grupper etablerer seg som faste, små virksomheter. Slike virksomheter har ulik karakter, organisering, kunstnerisk orientering og arbeidsmetoder.
Felles for disse aktørene er imidlertid kontinuerlig produksjon og visning over mange år med tilhørende oppbygd kompetanse og nettverk. I dag finnes det ingen søkbare ordninger som ut ifra sammensatte kriterier imøtekommer slike såkalte etablerte gruppers behov for langsiktig støtte.
En ordning for disse scenekunstgruppene må favne bredt – og ikke bare de få som var heldige og kom inn under basisfinansieringsordningen da den eksisterte. Samtidig er det knappe ressurser, og ordningens formål må være å sikre aktuelle grupper videre drift. Vi har hatt svært mange møter med både organisasjoner og enkeltaktører i sektoren. Disse møtene viser oss at det er nesten like mange ulike ønsker og behov som det er aktører i dette feltet. Utfordringen er altså å lage en ordning som er treffsikker både hva gjelder målgruppe og omfang, og som forvaltningsmessig er enkel og god.
Selv om vi står midt i en krevende budsjettmessig tid har arbeidet med etablering av søkbar ordning for etablerte scenekunstkompanier høy prioritet hos oss. Det har vi også signalisert utad, og vi vil komme tilbake til saken ifm. fremleggelse av statsbudsjettet 6. oktober.