Mona Fagerås (SV): Kan statsråden gjøre rede for om arbeidet med alternativ plan er igangsatt, hvordan er innspill fra fagorganisasjonene og andre berørte parter innhentet før eventuelle beslutninger blir tatt, og hva vil statsråden gjøre dersom eksamen våren 2021 gjennomføres for at kullet som går ut i 2021 ikke kommer dårligere ut ved opptak til høyere utdanning enn kullet som gikk ut i 2020?
Begrunnelse
I Utdanningsdirektoratets (Udir) notat til Kunnskapsdepartementet, Risikovurdering for gjennomføring av eksamen våren 2021 (Saksnummer: 2020/13960), datert 18. desember 2020, konkluderer Udir med følgende:
Vår vurdering er at den samlede risikoen per i dag er rød for å gjennomføre våreksamen 2021 for både elever og privatister for gult og rødt smittescenario. For å redusere risikoen må det iverksettes flere tiltak enn beskrevet gjennom de overordnede tiltakene. [...] Utkast til tiltak er beskrevet over. Disse forslagene er ikke realitetsbehandlet, samtidig vil noen tiltak måtte iverksettes lokalt i starten av januar.
I samme dokument legges det til grunn at «Rødt nivå = Strakstiltak for redusering av konsekvenser igangsettes. Overvåkning og varsling påkrevet.»
Videre konkluderer notatet med:
Vår anbefaling ut fra det samlede risikobildet er at et av tiltakene for nasjonalt nivå bør være å utarbeide en alternativ plan som kan iverksettes dersom det før eller under gjennomføring av eksamen er sannsynlig at målbildet ikke kan leveres. Dette vil skje om en eller flere av risikoene med alvorlig og svært alvorlige konsekvenser blir utbredte hendelser.
Den alternative planen kan ta utgangspunkt i å videreføre valgt beslutning og oppfølgingstiltakene for våreksamen 2020, gjennom å avlyse eleveksamen, men gjennomføre eksamener for utvalgte grupper. Siden en slik alternativ plan per i dag vil være utenfor det som er oppdraget og mandatet for koordineringsgruppa, ber vi om avklaring på om departementet ønsker at vi utarbeider et slikt tiltak som en del av vår risikohåndtering.