Representantforslag om å tette inntektsgapet mellom folk og folkevalgte

Dette dokument

  • Representantforslag 262 S (2024–2025)
  • Fra: Seher Aydar, Tobias Drevland Lund, Hege Bae Nyholt, Bjørnar Moxnes, Sofie Marhaug, Mímir Kristjánsson, Marie Sneve Martinussen og Geir Jørgensen
  • Sidetall: 4
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Inntektene til folkevalgte på Stortinget har de siste 20 årene rykket fra inntektene til folket som har valgt dem. I 2003 var godtgjørelsen til en stortingsrepresentant 62 pst. større enn medianlønna til en heltidsansatt. I 2023, siste år Statistisk sentralbyrå har sammenlignbare tall for, tjente representanten 82 pst. mer. Stortingsflertallet bevilget en ytterligere økning på 63 810 kroner årlig i fjor, opp til en årsinntekt på 1 170 000 kroner per representant.

Halvparten av arbeidstakerne har en lønn under median. Inntektsgapet mellom dem, de som arbeider deltid, og de som er forhindret fra å arbeide på den ene siden, og deres folkevalgte representanter på den andre siden blir derfor enda større.

Representantordningsutvalget som ble satt ned i 2021 og framla sin rapport i januar 2023, skulle ikke vurdere nivået på stortingsrepresentantenes godtgjørelse. Et av prinsippene utvalget la til grunn, var følgende:

«Stortingets ordninger for stortingsrepresentanter skal være rimelige sammenlignet med ytelser og velferdsordninger i samfunnet for øvrig.»

Forslagsstillerne viser til at selve godtgjørelsen også hører til blant Stortingets ordninger for stortingsrepresentantene, og at rimelighetsprinsippet også bør ligge til grunn for den.

Stortingets godtgjøringsutvalg legger i dag prosenttillegget fra forhandlingsresultatet i frontfaget til grunn. Det betyr at representantene vil fortsette å rykke fra vanlige arbeidstakere, siden samme prosentvise vekst i stortingsgodtgjørelsen som i medianlønnen gir en nær dobbelt så stor økning i kroner til stortingsrepresentanten. Stortinget bør derfor fastsette at det er de faktiske kronebeløpene som skal utgjøre sammenligningsgrunnlaget, ikke prosentvekst.

Et flertall av kommunestyrer og fylkesting bruker Stortingets godtgjørelser som utgangspunkt for fastsetting av godtgjørelse til ordfører og andre verv eller stillinger, slik at veksten på Stortinget også forplanter seg i lokaldemokratiet.

Forslagsstillerne mener Stortinget må ta ansvar for å moderere egne godtgjørelser for å gjenreise tilliten til Stortinget som institusjon og minke kløften mellom befolkningen og politikere. Det foreslås både en umiddelbar reduksjon i nivået på godtgjørelsene og en langsiktig modell som bidrar til moderasjon i framtidige godtgjørelsesvedtak. Siden modellen gjør Stortingets godtgjøringsutvalg overflødig, foreslås utvalget lagt ned.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Godtgjørelser til stortingsrepresentanter, regjeringsmedlemmer og statsminister reduseres med 15 pst. med virkning fra 1. mai 2025.

  2. Stortinget ber presidentskapet fremme forslag hvor godtgjørelsene for stortingsrepresentanter reduseres til maksimal medianinntekt ganger 1,5 og deretter justeres årlig med et kronebeløp tilsvarende utviklingen i medianinntekt foregående år. Godtgjørelsen for statsråder og statsminister fastsettes til 1,25 og 1,75 ganger godtgjørelsen for stortingsrepresentanter.

  3. Stortinget ber presidentskapet fremme forslag til endring i lov om godtgjørelse for stortingsrepresentanter hvor Stortingets godtgjørelsesutvalg legges ned.

  4. Stortinget ber presidentskapet utarbeide forslag til retningslinjer som sikrer at det blir mindre forskjeller mellom det generelle lønnsnivået i Norge og godtgjørelsene for stortingsrepresentanter, regjeringsmedlemmer og statsminister.

10. april 2025

Seher Aydar

Tobias Drevland Lund

Hege Bae Nyholt

Bjørnar Moxnes

Sofie Marhaug

Mímir Kristjánsson

Marie Sneve Martinussen

Geir Jørgensen