Representantforslag om opprettelse av en lederlønnskommisjon

Dette dokument

  • Representantforslag 238 S (2024–2025)
  • Fra: Kirsti Bergstø og Kari Elisabeth Kaski
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I 2022 ble den nye Eierskapsmeldingen (Meld. St. 6 (2022–2023) Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap – Statens direkte eierskap i selskaper) gitt tilslutning av et enstemmig storting. I Eierskapsmeldingen ble det lagt frem nye forventninger om godtgjørelser til ledere i det statlige eierskapet. Det skulle utvises «moderasjon». Bonuser skulle reduseres fra maksimalt tillatt bonusramme på 50 prosent til 25 prosent. Da Eierskapsmeldingen ble lagt frem, lovet daværende næringsminister Jan Christian Vestre at det skulle bli slutt på lederlønnsfesten i statlig eide selskap. Godtgjørelser skulle ikke bidra til urimelige forskjeller i selskapet og samfunnet for øvrig.

De nye forventningene er nå gjeldende, men likevel fortsetter godtgjørelsene på høye nivåer. Årsrapporter om det statlige eierskapet har vist at flere virksomheter ignorerer eller omgår de nye retningslinjene om bonus- og lederlønnsmoderasjon som kom i 2024. Equinor-sjefen fikk en fastlønnsøkning på 22 prosent, og tjente 22 mill. kroner, Telenor-sjefen fikk et fastlønnshopp på 21 prosent og Kongsberg Gruppens ledelse fikk bonuser langt over de 25 prosentene som er den nye forventningen til statlige virksomheter, som ble gitt tilslutning av et samlet storting.

Regjeringen hadde et tydelig mål med Eierskapsmeldingen og lovte å følge opp dersom selskapene ikke fulgte de nye retningslinjene. Regjeringen sa at «selskapet særskilt begrunner høyere lønnsjustering for ledende ansatte enn for selskapets øvrige ansatte».

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen nedsette en lederlønnskommisjon for statlige lederlønninger og lederlønninger i statseide selskaper og selskaper der staten er majoritetseier. Kommisjonen skal se de statlige lederlønningene, bonusordningene og godtgjørelsene i sammenheng og analysere hvorfor lønnsutviklingen på toppnivå har fått fortsette på tross av blant annet tidligere vedtatte retningslinjer.

  2. Stortinget ber regjeringen innføre lønnsfrys for høytlønte ledere i staten inntil lederlønnskommisjonen har avsluttet sitt arbeid.

10. april 2025

Kirsti Bergstø

Kari Elisabeth Kaski