Representantforslag om bedre digital beredskap i urolige tider

Dette dokument

  • Representantforslag 227 S (2024–2025)
  • Fra: Rasmus Hansson og Sigrid Zurbuchen Heiberg
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Den digitale infrastrukturen i Norge er i dag tett sammenvevd med globale selskaper og tjenester som i økende grad er utsatt for geopolitisk usikkerhet. Med Trump-administrasjonens inntreden i USA, svekkelsen av personvernråd og rettsstatlige institusjoner, samt tidligere avhengighet til leverandører fra Kina, er det avgjørende at Norge gjennomgår sin digitale sårbarhet og forbereder seg på økt grad av digital suverenitet.

Digital infrastruktur er ikke bare et teknisk anliggende, men et spørsmål om nasjonal sikkerhet, beredskap, tillit og demokratisk kontroll. De siste måneders utvikling har synliggjort risikoen ved for sterk avhengighet til stater med uforutsigbar sikkerhetspolitikk og svak beskyttelse av borgerrettigheter, inkludert USA.

Norge må styrke sin digitale beredskap på tre hovedområder: teknologisk infrastruktur, lovverk og befolkningens digitale motstandskraft. Forslagsstillerne legger derfor frem flere forslag som vil styrke norsk digital beredskap i årene fremover, og for å gjøre landets digitale beredskap mindre sårbar.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen utarbeide en digital beredskapsplan som kan redusere Norges teknologiske avhengighet til USA og Kina, i samarbeid med sivilsamfunn, næringsliv og arbeidsliv.

  2. Stortinget ber regjeringen gjennomføre en helhetlig sårbarhetsgjennomgang av Norges digitale infrastruktur, inkludert telekommunikasjon, programvarebruk og datalagring, med særlig vekt på avhengighet til aktører i USA, Kina og andre land med lav grad av rettssikkerhet og demokratisk kontroll.

  3. Stortinget ber regjeringen utarbeide en strategi for gradvis løsrivelse fra digitale løsninger som overfører norske persondata til USA, med mål om å stanse all overføring av norske persondata til USA innen 1. januar 2026, med mindre USA igjen kan garantere rettssikker personvernbehandling.

  4. Stortinget ber regjeringen legge en plan for å gjøre sivil infrastruktur i offentlig sektor uavhengig av programvare fra USA og Kina, med mål om at denne erstattes av norske eller europeiske alternativer.

  5. Stortinget ber regjeringen stanse offentlig sektors bruk av programvare fra selskaper med nære bånd til myndigheter eller etterretningstjenester i land hvor det finnes dokumenterte inngrep mot borgerrettigheter, rettssikkerhet eller personvern. Det skal særlig prioriteres å stanse bruken av slike løsninger der de brukes til behandling og analyse av personopplysninger.

  6. Stortinget ber regjeringen fremme forslag til endringer av politiregisterloven og etteretningstjenesteloven som styrker personvernet og landets sikkerhet gjennom redusert datainnhenting og klarere krav til kontroll og åpenhet rundt verktøyene som brukes til å overvåke norske borgere.

  7. Stortinget ber regjeringen sørge for at bevilgningene til overgang til fri og åpen programvare i offentlig sektor økes, og etablere et nasjonalt program for å utvikle og ta i bruk europeiske og åpne alternativer til programvare fra Microsoft og lignende amerikanske selskaper.

  8. Stortinget ber regjeringen delta aktivt i EU-initiativer for digital suverenitet, inkludert finansiering av europeisk skytjenestekapasitet og regnekraft, og sikre norsk deltakelse i et felleseuropeisk rammeverk for digital grunninfrastruktur

  9. Stortinget ber regjeringen styrke Datatilsynets mandat og finansiering, samt utrede etablering av et uavhengig nasjonalt digitalt kriseråd med ansvar for å gi strategiske råd knyttet til digital sikkerhet, suverenitet og personvern.

  10. Stortinget ber regjeringen styrke innsatsen mot digital desinformasjon gjennom å utvikle og iverksette et nasjonalt folkeopplysningsprogram om digitale trusler, kildekritikk, algoritmisk manipulasjon og fremmede aktørers påvirkningsoperasjoner.

10. april 2025

Rasmus Hansson

Sigrid Zurbuchen Heiberg