Representantforslag om å knytte studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden

Dette dokument

  • Representantforslag 182 S (2024–2025)
  • Fra: Grete Wold, Kari Elisabeth Kaski og Kathy Lie
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Skal en sikre like muligheter til høyere utdanning må en sørge for at det er reelt like muligheter til å studere, uavhengig om du har kapitalsterke foreldre eller ikke. Det krever at en har en studiestøtte det går an å leve av.

SSB rapporterer i artikkelen «Mye jobb fører til mindre studietid – men ikke all jobb går på bekostning av studiene» at for hver time brukt på betalt arbeid, studerer studentene i Norge i snitt 0,24 timer, altså 14 minutter, mindre, og at det gir større utslag på studiene etter 20 timer jobbing. Dette kan med andre ord føre til et klasseskille i høyere utdanning, da det er de som ikke får støtte hjemmefra, som må jobbe mer ved siden av studiene.

Forslagsstillerne mener at å knytte studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden (heretter omtalt som G) er et helt sentralt grep i å sikre en trygg og god studentøkonomi. Ifølge rapporten «Studiestøttens kjøpekraft» utført av Samfunnsøkonomisk analyse, på vegne av Akademikerne, har norske studenters kjøpekraft svekket seg med 20 pst. de siste 20 årene. Det kommer frem av rapporten at mens studiestøtten dekket omtrent hele det nødvendige budsjettet for studentene i 2002, hadde dekningsgraden i 2023 falt med mellom 15 og 25 pst. sammenlignet med 2002 (Samfunnsøkonomisk analyse Rapport 10 – 2024). Videre viser Norsk studentorganisasjon sine utregninger fra 2024 at studentene går med over 6 600 kroner i minus hver måned.

Sosialistisk Venstreparti har i forhandlinger med regjeringen fått til tre historiske økninger av studiestøtten, og en økning av studiestøtten på 40 500 kroner i året, siden 2021. Høsten 2023 sikret Sosialistisk Venstreparti studenter 9 022 kroner mer i året. Det var den største økningen i studiestøtten på hele 7 år. August 2024 toppet Sosialistisk Venstreparti dette og økte studiestøtten med hele 10 pst. Etter statsbudsjettsforhandlingene for 2025 sikret Sosialistisk Venstreparti en ytterligere økning av studiestøtten med ytterligere 10 pst. fra studieåret 2025/2026. Forslagsstillerne mener at det ikke burde være nødvendig å måtte forhandle inn stadige økninger for å dekke opp for økte matvarepriser og dyrere husleier for studenter. Blir studiestøtten knyttet til G, vil studentene være sikret kjøpekraft fra statsbudsjett til statsbudsjett.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

«Stortinget ber regjeringen om å knytte studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden i statsbudsjettet for 2026.»

9. april 2025

Grete Wold

Kari Elisabeth Kaski

Kathy Lie