Representantforslag om maksimal reisevei til skolen

Dette dokument

  • Representantforslag 173 S (2024–2025)
  • Fra: Grete Wold, Ingrid Fiskaa, Birgit Oline Kjerstad og Kathy Lie
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

En står overfor en storstilt nedlegging av skoler over hele landet. En konsekvens av denne utviklingen er at stadig flere barn ned til 5–6-årsalderen

blir pålagt lengre reisevei til og fra skolen. Lengre reisetid mellom hjem og skole medfører en økt belastning for elevene, og belastningen er trolig høyere desto yngre elevene er. Forslagsstillerne frykter at stram kommuneøkonomi og demografiendringer vil føre til en uholdbar reisevei for enda flere elever i distriktskommuner.

Ifølge Statistisk sentralbyrå1 var det 137 253 elever i grunnskolen som i 2023 fikk skoleskyss. I en kartlegging gjennomført av NRK2, publisert 14. januar 2023, kommer det frem at elevene reiser over én million kilometer til sammen – hver dag, hver vei. For noen elever utgjør reiseveien så mye tid at det tilsvarer flere ekstra skoleår.

Ifølge en kartlegging gjennomført av Nettavisen3, publisert 29. oktober 2024, var det minst 100 skoler som enten nylig er vedtatt nedlagt, eller som vurderes nedlagt. SSBs fremskrivinger er at antall personer i alderen 16–19 år vil falle med 41 000 personer i perioden 2027–2042. Dette utgjør nærmere 3 000 færre personer per år. Ut ifra dagens deltakelse i videregående opplæring innebærer dette 29 000 færre elever i 2042 enn i 2027.

Reglene om skoleskyss for elever i grunnskolen og videregående skole er i dag lovfestet i opplæringslova kapittel 4 og 9. Ifølge Utdanningsdirektorates rundskriv om skyss tilsier forarbeidene til opplæringslova at skoleskyss må organiseres slik at eleven får en akseptabel reisetid. I vurderingen av hva som er akseptabel reisetid, må gangtid, tid med transportmiddel og ventetid før og etter skolen sees i sammenheng. Kommunene kan i dag gi retningslinjer for hva som vil være akseptabel reisetid, men disse retningslinjene vil kun være et utgangspunkt for den videre vurderingen.

Lang skoleskyss har negativ påvirkning på elevenes motivasjon og læring. Mange elever kommer kvalme eller uopplagte på skolen. De lange arbeidsreisene frarøver elevene tid til nødvendig hvile og fritid. Barnekonvensjonen artikkel 31 gir alle barn rett til hvile, fritid og lek. Å pålegge unge elever lang reisevei til skolen vil derfor kunne være i strid med barnekonvensjonen. Forslagsstillerne mener det er nødvendig å gi barn vern mot lange skolereiser ved å innføre en maksimalgrense for reisetiden fra hjemmet til skolen.

1. https://www.ssb.no/statbank/table/11970/

2. https://www.nrk.no/dokumentar/xl/noen-norske-elever-sitter-pa-skolebussen-tilsvarende-flere-ekstra-skolear-1.16211269

3. https://www.nettavisen.no/okonomi/full-krise-disse-skolene-kan-bli-nedlagt/s/5-95-2094178

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  • 1. Stortinget ber regjeringen utrede og legge frem lovforslag innen juni 2026 om maksimal reisevei til skolen for elever i grunnskolen og videregående skole.

  • 2. Stortinget ber regjeringen etablere nasjonal rapportering av elevers reisetid til og fra skolen for å kunne følge utviklingen i skolestruktur og reisevei.

8. april 2025

Grete Wold

Ingrid Fiskaa

Birgit Oline Kjerstad

Kathy Lie