Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Representantforslag om å følge opp Stortingets og regjeringens føringer om spesialisthelsetjenestene i Alta og stoppe nedbyggingen av dagkirurgitilbudet ved Klinikk Alta

Dette dokument

  • Representantforslag 94 S (2023–2024)
  • Fra: Alfred Jens Bjørlo, André N. Skjelstad, Bård Hoksrud, Bengt Rune Strifeldt og Irene Ojala
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Bakgrunn

Det er bred politisk enighet om at det er behov for et likeverdig helsetilbud til hele befolkningen i Nord-Norge, herunder i Finnmark.

En samlet helse- og omsorgskomité understreket ved behandlingen av Dokument 8:38 S (2023–2024) om at ny sykehusstruktur i Helse Nord vedtas av Stortinget, at plassering av sykehustilbud er grunnleggende for pasientsikkerhet, stabilitet og beredskap. En samlet komité uttrykte bekymring for bemanningssituasjonen i Helse Nord og uttrykte at det er viktig at eventuelle endringer i sykehustilbud skal styrke pasienttilbudet og øke mulighetene for å beholde og rekruttere kvalifisert personell. Komiteen slo fast at utredninger av sykehusstruktur må inkludere vurderinger av samfunnsmessige konsekvenser, herunder konsekvenser for samfunnssikkerhet og beredskap, jf. Innst. 186 S (2023–2024).

Forslaget om nedbygging av dagkirurgien ved Klinikk Alta er etter forslagsstillernes syn i direkte strid med politiske føringer gitt fra Stortinget og regjeringen.

Både regjeringen Solberg og regjeringen Støre har gjort klare vedtak i sine regjeringserklæringer om å bygge opp aktiviteten og spesialisthelsetilbudet ved Klinikk Alta (Jeløya-erklæringen 2018, Granavolden-plattformen 2019 og Hurdalsplattformen 2021).

Hurdalsplattformen sier at regjeringen vil

«følge opp prosessen for å videreutvikle spesialisthelsetjenester ved Klinikk Alta.»

Stortinget vedtok i statsbudsjettet for 2024 at Alta styrkes med en varig økt bevilgning på 25 mill. kroner til videreutvikling av spesialisthelsetjenestene. Disse midlene skal gå til tiltak for å hindre unødig reisevei for eldre og kronisk syke spesielt, samt gode samhandlingsløsninger med kommunene og en satsing på geriatri. Regjeringen beskriver i proposisjonen at bevilgningen muliggjør økt volum på dag- og polikliniske tilbud til eldre og kronisk syke, som f.eks. dialyse, kreftbehandling og biologisk behandling.

Stortinget bevilget i statsbudsjettet for 2021 15 mill. kroner til etablering av operasjonsstue ved Klinikk Alta. Dette ble vedtatt med en klar forventing om økt aktivitet ved dagkirurgien.

Som oppfølging av Stortingets bevilgning utarbeidet Finnmarkssykehuset rapporten «Utredning og etablering av økt operasjonskapasitet ved Klinikk Alta» (2022). Rapporten ble offentlig kjent i februar 2024 og inneholder klare og tydelige anbefalinger om styrking av Klinikk Alta med en ny operasjonsstue, og at Klinikk Alta utvikles til et dagkirurgisk senter i Helse HøNord. Det anbefales også at Finnmarkssykehuset i samarbeid med Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) henter hjem dagkirurgiske operasjoner til Klinikk Alta, som i dag utføres i Tromsø.

Rapporten viser at ved å øke operasjonskapasiteten i Alta vil man kunne overføre ca. 400 pasienter fra UNN. Dersom man også tar pasienter i Nord-Troms med i beregningen vil pasientgrunnlaget til Klinikk Alta øke til 35 000 pasienter. Dette vil både styrke fagmiljøet ved Klinikk Alta og avlaste UNN, som sliter med lange ventelister.

Dagkirurgien ved Klinikk Alta har opparbeidet et stabilt og godt arbeidsmiljø, med en effektiv elektiv kirurgi som så godt som alltid går som planlagt fordi man unngår avbrytelser av akuttkirurgi. Dagkirurgien i Alta har vært en vellykket dagkirurgisk enhet som i mange år har avlastet de to akuttsykehusene i Finnmark slik at sengeplassene der blir brukt til pasientene med størst behov.

Finnmarkssykehuset er nå i ferd med å bryte ned en struktur og et fagmiljø det har tatt mange tiår å bygge opp. Denne oppbyggingen har skjedd med ett mål for øye – å bedre tilbudet til pasientene, og å gi flest mulig pasienter tilbud om spesialisthelsetjenester så nært som mulig. Dette har blitt mulig gjennom to viktige grep: oppbyggingen av spesialistpoliklinikken med dagkirurgi i Alta, og ambulering av spesialister. På denne måten kommer spesialisten dit de fleste pasientene befinner seg, i Alta-regionen, og pasientene får en bedre helsetjeneste.

Finnmark har store reiseavstander og vanskelige værforhold. Dette fører til stor risiko for forsinkelser og kanselleringer av operasjoner i Hammerfest for pasienter fra Alta-regionen og øvrige Finnmark, når de må reise over den værutsatte og ofte stengte fjellovergangen Sennalandet for å komme seg til sykehuset. Beholder og bygger man videre på dagkirurgien ved Klinikk Alta unngår Finnmarkssykehuset forsinkelser, og pasientene slipper en belastende reisestrekning.

I løpet av 2024 skal nye Hammerfest sykehus gradvis tas i bruk, noe som gir uforutsigbarhet og risiko for komplikasjoner i driften. En samtidig nedlegging av dagkirurgien i Alta øker uforutsigbarheten ved flyttingen ytterligere. En kraftig økning av antall operasjoner som skal utføres samtidig med flytting gir driftsrisiko og kan true pasientsikkerheten.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen sikre at dagkirurgiaktiviteten ved Klinikk Alta videreføres uten nedbygging eller overflytting av kirurgi til Hammerfest og Kirkenes sykehus.

  2. Stortinget ber regjeringen sikre at anbefalingene i rapporten «Utredning og etablering av økt operasjonskapasitet ved Klinikk Alta» følges opp.

27. februar 2024

Alfred Jens Bjørlo

André N. Skjelstad

Bård Hoksrud

Bengt Rune Strifeldt

Irene Ojala