Representantforslag om utbedring av Veibustkrysset på E39

Dette dokument

  • Representantforslag 89 S (2023–2024)
  • Fra: Sylvi Listhaug, Frank Edvard Sve og Morten Stordalen
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Veibustkrysset på E39 i Sula kommune i Møre og Romsdal er blant landets verste ulykkeskryss. Dette er en veistrekning der det har vært fem døde i tre ulykker i løpet av de tre siste årene. I slike områder med høy trafikkbelastning må planfrie kryss og firefeltsstandard vurderes. Veistrekningen er tilknyttet et større næringsområde med svært mye tungbiltrafikk som skal ut på E39. Det er videre slik at trafikken fra noen av landets travleste ferjestrekninger, E39 Festøya–Solavågen samt fv. 61 Hareid–Sulesund, kommer inn på veien, noe som kan doble trafikkgrunnlaget i perioder. Næringstrafikken, med store bedrifter slik som H. I. Giørtz, hemmes i dag av manglende kapasitet på veien. Veikrysset fremstår i dag som svært trafikkfarlig, noe antallet ulykker også viser. Statens vegvesen har sammen med kommunen i lang tid planlagt et nytt kryss, og dette er ferdig regulert og godkjent av Sula kommune.

Det er en urovekkende økning i antallet drepte i veitrafikken, og det er grunn til å tro at manglende veistandard og veikvalitet er en viktig årsak til dette. Det er uholdbart at Norge som en rik stat unnlater å utbedre åpenbare «dødsveier» og livsfarlige veipunkt landet rundt. Veibustkrysset er et eksempel på et slik ulykkespunkt, og det er et mindre prosjekt som ikke forutsetter omfattende konsekvensanalyser. Det finnes ikke rasjonelle grunner for ikke å igangsette en rask utbedring av veikrysset.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen komme tilbake i revidert statsbudsjett for 2024 med forslag til bevilgning til utbedring av Veibustkrysset på E39 i Sula kommune, med formål om å sikre en raskest mulig byggestart for prosjektet.

13. februar 2024

Sylvi Listhaug

Frank Edvard Sve

Morten Stordalen