Representantforslag om mulighet for utestengelse av Israel fra Eurovision Song Contest

Dette dokument

  • Representantforslag 83 S (2023–2024)
  • Fra: Kathy Lie, Ingrid Fiskaa, Marian Hussein og Kirsti Bergstø
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Nær 300 norske artister har skrevet under på et opprop med krav om at Israel skal utestenges fra Eurovision Song Contest 2024 på grunn av krigen i Gaza. Oppropet slår fast at

«vi kan ikke stå passive og se på at et land som begår grove krigsforbrytelser mot et innesperret folk blir invitert med på en felles feiring av musikk, mangfold og samhold»,

og ber NRK om å kreve en utestengelse.

Som svar på dette kravet har NRK uttalt at

«NRK som en nasjonal allmennkringkaster kan ikke ta initiativ til en kulturboikott av et land. Det er det eventuelt regjering og storting som må beslutte».

Etter den russiske invasjonen av Ukraina ble Russland utestengt fra Eurovision Song Contest av Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) etter dialog med partnerne i EBU, herunder NRK. NRK gikk tydelig og offentlig ut med et klart råd til EBU om å utestenge Russland. Dette viser at det er rom for en slik utestengelse, og at NRK tidligere har jobbet for en slik beslutning. De redaksjonelle avgjørelsene må selvsagt ligge hos NRK, men det er ikke noe i norsk politikk som står i veien for at NRK nå kan jobbe i EBU for at Israel utestenges fra å delta i årets Eurovision-finale.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen gjøre det klart overfor NRK at de står fritt til å jobbe for en utestengelse av Israel fra årets finale i Eurovision Song Contest.

6. februar 2024

Kathy Lie

Ingrid Fiskaa

Marian Hussein

Kirsti Bergstø