Representantforslag om umiddelbar økning i finansieringen av politiet

Dette dokument

  • Representantforslag 80 S (2023–2024)
  • Fra: Per-Willy Amundsen, Tor André Johnsen, Morten Wold, Bård Hoksrud, Silje Hjemdal og Himanshu Gulati
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Norsk politi står i en svært krevende ressurssituasjon. Den manglende prioriteringen av politiet i statsbudsjettet de siste årene har ført til et dramatisk fall i antall politiårsverk, og politidekningen i landet er på vei til å falle under ambisjonsnivået på to polititjenestepersoner pr. 1 000 innbyggere. Tall fra Politidirektoratet viser at kun fire av elevene som gikk ut av Politihøgskolen i 2023, var ansatt i fast stilling som politi den 31. desember 2023. Inkluderes de som er midlertidig ansatt som politi, er 181 nyutdannede fra 2023-kullet i en politistilling. Dette utgjør 52,3 prosent av de nyutdannede som bestod politiutdanningen.

Denne svekkelsen av norsk politi skjer i en tid der samfunnsutviklingen skulle tilsi at politiet bør styrkes og prioriteres. Det sikkerhetspolitiske verdensbildet er de seneste år endret til det verre, noe som øker politiets betydning i den nasjonale totalberedskapen. Det siste året har man også sett flere eksempler på at den voldelige kriminalitetsbølgen Sverige nå opplever, har gitt seg direkte utslag i kriminalitet også på norsk jord. Forslagsstillerne mener det er av avgjørende betydning at man i dagens situasjonsbilde ikke svekker og bygger ned politiets kapasitet, men tvert imot styrker bemanningen og beredskapen.

Forslagsstillerne viser til at finansministeren i forkant av revidert nasjonalbudsjett for 2023 forskutterte en styrking av helsevesenets budsjetter. Med dette kom et styringssignal til helsevesenet om at de før vedtagelsen av det reviderte budsjettet kunne gå utover eksisterende budsjettrammer. Forslagsstillerne mener det nå må gjøres et tilsvarende grep for å forhindre nedbemanning og nedbygging av den operative kapasiteten til politiet. Det foreslås derfor å be regjeringen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2024 fremme forslag om å øke politiets budsjettrammer med inntil 1,15 mrd. kroner. Nærhet til beslutningen tilsier at politiet vet best hvordan ressursene bør fordeles. Det foreslås på denne bakgrunn at 1 mrd. kroner av handlingsrommet disponeres fritt, og at 150 mill. kroner øremerkes til innsats mot ungdoms- og gjengkriminalitet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2024 fremme forslag om å øke politiets budsjettramme med inntil 1,15 mrd. kroner, hvorav 150 mill. kroner øremerkes til bekjempelse av ungdoms- og gjengkriminalitet.

31. januar 2024

Per-Willy Amundsen

Tor André Johnsen

Morten Wold

Bård Hoksrud

Silje Hjemdal

Himanshu Gulati