Representantforslag om å sikre krigsseilerne en verdig alderdom

Dette dokument

  • Representantforslag 72 S (2023–2024)
  • Fra: Sylvi Listhaug, Dagfinn Henrik Olsen, Bård Hoksrud, Silje Hjemdal og Frank Edvard Sve
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Krigsseilerne blir omtalt som «Norges viktigste bidrag til de alliertes seier under andre verdenskrig». Både NRK og Nettavisen har fortalt om en av de siste gjenlevende krigsseilerne, Oscar Anderson, som bor på sykehjemmet Richmond Village Center i England. Konen hans på 82 år har blitt for dårlig til å ta vare på ham. På grunn av økonomi risikerer Anderson nå å miste sykehjemsplassen sin i England.

Regningen for sykehjemsoppholdet er rett i underkant av 90 000 kroner i måneden. Ekteparet har solgt unna eiendeler, men regningene for sykehjemsplassen er for høye til at de klarer å betale. Nå står han i fare for å måtte flytte ut i en campingvogn.

Forslagsstillerne mener Norge ikke kan være bekjent av å behandle en av de siste gjenlevende krigsseilerne på denne måten. Anderson fortjener en verdig alderdom, og forslagsstillerne mener regelverket må endres slik at Norge kan bidra til dette. Det gjelder få personer, men det er personer som har betydd enormt for det norske samfunn og de allierte under krigen.

Saken for Oscar har nå fått en midlertidig løsning, ved at privatpersoner og bedrifter har gått sammen i en spleis for å ta regningen. Det er samlet inn betydelige summer gjennom private innsamlinger, men hvorvidt dette vil være nok til å dekke tilbudet som Anderson sannsynligvis vil ha behov for livet ut, kan ingen vite.

Allerede sommeren 2023 ble saken offentlig kjent. Forslagsstillerne håpet regjeringen ville ta ansvar for å løse saken, men merker seg at så ikke har skjedd. Derfor fremmes dette forslaget, slik at man kan lage en løsning som gir mulighet til å kunne stille opp i denne spesielle saken. Endringer i regelverket skal begrenses til å gjelde personer som er omfattet av krigspensjon, som er en kompensasjon for nedsatt arbeidsevne på grunn av skader som følge av krigen 1939–1945. Det var per september 2023 1 000 personer som mottok denne ytelsen.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen sørge for at personer som mottar krigspensjon fra Norge, sikres nødvendig bistand for å sikre en verdig alderdom.

17. januar 2024

Sylvi Listhaug

Dagfinn Henrik Olsen

Bård Hoksrud

Silje Hjemdal

Frank Edvard Sve