Representantforslag om forutsigbarhet for frivilligheten

Dette dokument

  • Representantforslag 55 S (2023–2024)
  • Fra: Kathy Lie, Torgeir Knag Fylkesnes, Mona Fagerås og Marian Hussein
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Frivilligheten utgjør en enormt viktig rolle i samfunnet. Ikke bare sørger den for at viktige oppgaver blir løst, frivilligheten sørger også for å skape fellesskap og tilhørighet. Derfor er det også helt på sin plass at frivilligheten får en kompensasjon for moms de betaler på varer og tjenester, i likhet med kommersielle aktører som heller ikke betaler moms på sine innkjøp. Slik blir innkjøp av redningsutstyret for den frivillige aktøren verken dyrere eller billigere enn innkjøp av redningsutstyr for den kommersielle aktøren. Dessverre er denne ordningen heftet med en uforutsigbarhet for de frivillige aktørene som den kommersielle aktøren ikke trenger å bekymre seg for.

Så lenge ordningen med momskompensasjon for frivilligheten ikke er regelstyrt, og aktørene ikke vet før utgangen av året hvor mye de vil få, er ordningen uforutsigbar. Næringslivet er på sin side sikret en forutsigbar momsrefusjon på innkjøp. Frivilligheten trenger samme forutsigbarhet.

For årene 2021 og 2022 sikret et stortingsflertall bestående av Sosialistisk Venstreparti og regjeringspartiene full momskompensasjon for organisasjonene gjennom nysalderingen på høsten. Det er enighet om en tilsvarende løsning for 2023. Det er bra, og det har betydd mye. Men uten regelstyring er det opp til enhver sittende regjering å gjøre dette eller å la være. I praksis har dette medført at staten har gratis rentefrie lån hos frivilligheten, mens organisasjonene taper renteinntekter på sine midler.

I et massivt opprop til statsminister Jonas Gahr Støre ber derfor Frivillighet Norges medlemsorganisasjoner om forutsigbar kompensasjon for moms. Så lenge størrelsen på momskompensasjonen er avhengig av politiske vedtak i hvert statsbudsjett, og en eventuell oppfølging i saldert budsjett, er ikke situasjonen løst.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen sørge for nødvendige endringer i momsregelverket og foreslå regelstyrt momskompensasjon for frivilligheten i forbindelse med statsbudsjettet for 2025.

8. desember 2023

Kathy Lie

Torgeir Knag Fylkesnes

Mona Fagerås

Marian Hussein